DISTRIBUIȚI
infowars.com

Comandanţi ai grupării Stat Islamic (SI) s-au strecurat în Turcia fugind din Siria vecină, ca urmare a înfrângerilor suferite de către jihadişti pe teritoriul sirian, a indicat joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de agenţia DPA.

Potrivit OSDO, un număr nespecificat de militanţi importanţi ai grupării Stat Islamic – sirieni şi străini – au fugit din fostele fief-uri jihadiste Raqqa şi Deir-Ezzor din Siria şi au trecut frontiera în Turcia în ultimele câteva săptămâni.


OSDO afirmă, fără să ofere detalii, că au fost plătite sume între 20.000 şi 30.000 de dolari pentru a asigura fuga lor în Turcia, cu ajutorul unor traficanţi din zonele controlate de rebelii sirieni susţinuţi de Turcia, în provincia Alep (nord) .

DPA precizează că nu există deocamdată comentarii din partea Ankarei pe această temă.

Marţi, Forţele Democrate Siriene (SDF), miliţie susţinută de SUA, au declarat că au preluat controlul total în Raqqa (nord-estul Siriei).

Atât SDF, cât şi trupele guvernamentale siriene întreprind campanii rivale pentru alungarea grupării Stat Islamic din Deir Ezzor.

În Raqqa au loc pregătiri pentru o ceremonie ce va avea loc vineri pentru a marca oficial eliberarea oraşului, fost cândva centrul de operaţiuni al autoproclamatului califat al grupării Stat Islamic.

Conform cotidianului saudit Okaz, se aşteaptă ca la ceremonie să participe ministrul saudit pentru probleme privind regiunea Golfului, Thamer Al-Sabhan. Oficialul saudit a sosit la Raqqa şi a discutat cu consiliul local despre rolul regatului, bogat în petrol, în reconstruirea oraşului. Arabia Saudită participă la campania aeriană, sub comanda SUA, împotriva Statului Islamic în Siria.