DISTRIBUIȚI
AP

Mii de columbieni au protestat din nou luni împotriva violenţelor forţelor de ordine şi împotriva politicii guvernului, la 11 zile după manifestaţiile declanşate de moartea unui bărbat în mâinile poliţiei, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Sindicaliştii şi studenţii s-au aflat în fruntea adunărilor şi defilărilor care au dus la ciocniri cu forţele de securitate în capitala Bogota, centrul acestor mişcări de protest care s-au mai desfăşurat şi în alte opt oraşe.


Citeşte şi: Algeria interzice un cunoscut post de televiziune francez

Unii manifestanţi au aruncat cu pietre în poliţişti, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Unităţi speciale ale forţelor de ordine au intervenit pentru a combate acţiuni „violente” la Bogota, dar şi la Medellin, în nord-vest, şi la Pasto, în sud-vest, a declarat şeful poliţiei, generalul Oscar Atehortua.

Cel puţin nouă persoane au fost arestate pentru participare la distrugerea unor agenţii bancare şi echipamente publice, potrivit generalului Atehortua.

Poliţia a precizat că 5.600 de persoane au participat în total la 142 de adunări, însă la sfârşitul zilei de luni participarea părea mult mai ridicată.

După o pauză de 11 zile, studenţi cu mască au ieşit din nou în stradă pentru a-şi exprima furia împotriva poliţiei.

La mijlocul lunii septembrie, în Bogota au avut loc timp de mai multe zile manifestaţii după moartea la 9 septembrie a unui inginer de 43 de ani, Javier Ordonez, decedat în urma unor violenţe din partea a doi poliţişti, care îl acuzau că a încălcat restricţiile introduse pentru combatarea pandemiei de coronavirus.

Un video devenit viral arată cum Ordonez se afla la pământ şi a primit mai multe şocuri cu pistol electric şi lovituri care, conform parchetului, sunt cauzele morţii.

Justiţia a dispus luni arestarea preventivă a doi poliţişti, care sunt inculpaţi pentru tortură şi omucidere în formă agravată.

Citeşte şi: Adio viaţă de noapte! Anglia îşi ÎNCHIDE mai devreme barurile, pub-urile şi restaurantele

În timpul manifestaţiilor de după moartea lui Javier Ordonez, membri ai forţelor de securitate au deschis focul, omorând 12 persoane. Împotriva a zeci dintre ei sunt în derulare anchete.

Mii de persoane au fost de asemenea rănite, printre care şi numeroşi membri ai forţelor de securitate, în timp ce zeci de secţii de poliţie au fost distruse.

Luni, manifestanţii au mărşăluit spre centrul Bogotei cu sloganuri împotriva violenţelor poliţieneşti, împotriva unui val recent de masacre legate de conflictul dintre traficanţii de droguri şi autorităţi şi împotriva crizei economice generate de pandemia de coronavirus