DISTRIBUIȚI
BBC.com

Guvernul columbian a dat undă verde, vineri, reluării negocierilor de pace cu cea mai mare forţă rebelă din ţară, Armata de Eliberare Naţională (ELN), o promisiune electorală-cheie care l-a adus la putere pe preşedintele de stânga, Gustavo Petro, relatează Le Figaro, potrivit news.ro.

Reprezentanţii guvernului columbian s-au întâlnit, vineri, cu membri ai Armatei de Eliberare Naţională (ELN) la Havana, unde au sediul din 2018. Bogota susţine că recunoaşte oficial ”legitimitatea dialogului (…) în căutarea păcii”.


Citeşte şi: Autorităţile din Muntenegru declară 3 zile de doliu naţional după atacul armat care a răpit 11 vieţi – Black News

”Ambele părţi sunt de acord cu necesitatea relansării unui proces de dialog cu fapte care arată societăţii columbiene şi lumii că această voinţă este reală”, a declarat Înaltul Comisar pentru Pace Danilo Rueda. Au fost prezenţi oficiali din Norvegia şi Cuba, garanţii negocierilor, precum şi trimişi ai secretarului general al ONU şi ai Conferinţei Episcopale din Columbia.

Preşedintele Petro, un fost rebel care s-a angajat să continue negocierile, a afirmat că doreşte să ajungă la noi acorduri de pace cu ELN şi alte organizaţii armate, precum şi încheierea ”războiului împotriva drogurilor”, pe care îl consideră un eşec.

Negocierile anterioare nu au reuşit să depăşească etapa de explorare, după ce fostul preşedinte de dreapta Ivan Duque a venit la putere în august 2018.

După anunţul de vineri al Havanei, guvernul columbian a anunţat eliberarea a nouă persoane care erau reţinute de ELN din 13 iulie în departamentul Arauca, la graniţa cu Venezuela.

Citeşte şi: Scriitorul Salman Rushdie a fost ATACAT pe scenă în New York – Black News

ELN, ultima gherilă recunoscută în ţară după dezarmarea Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia FARC, şi-a exprimat intenţia de a negocia cu Gustavo Petro la scurt timp după alegerea sa. Sute de disidenţi din FARC au continuat să lupte după ce camarazii lor au depus armele în baza unui acord de pace din 2016, care a pus capăt a peste o jumătate de secol de conflict armat.

În pofida acestui acord, Columbia a fost scena luptelor dintre disidenţi, ELN, forţe paramilitare şi carteluri de droguri.