DISTRIBUIȚI
El Espectador

Columbia nu se va lăsa „provocată” de manevrele militare comune ale Venezuelei şi Rusiei anunţate de Caracas, a afirmat marţi ministrul columbian al apărării, Guillermo Botero, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Columbia nu este o ţară provocatoare, ea nu provoacă şi nu se va lăsa provocată”, a declarat ministrul la W Radio, un post local.


Citește și : Macron şi Philippe depun eforturi să potolească ”vestele galbene”, care anunţă deja un nou val de proteste

Guillermo Botero a reamintit că manevrele militare nu sunt o noutate în Venezuela şi că armata columbiană a reacţionat întotdeauna „cu prudenţă în faţa oricărei încercări”.

Armata rusă a anunţat luni că au sosit la Caracas două bombardiere Tu-160, un avion de transport An-124 şi un avion de linie Il-62. Ministrul venezuelean al apărării, Vladimir Padrino Lopez, a făcut cunoscut luni că, în viitorul apropiat, vor avea loc manevre militare comune cu militari ruşi.

Duminică, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat că Statele Unite au declanşat punerea în aplicare a unui plan pentru a-l alunga de putere cu ajutorul Columbiei.

Aliat strategic al Washingtonului, Bogota încearcă să izoleze diplomatic guvernul socialist al lui Nicolas Maduro pe care îl consideră o „dictatură”.

Citește și : Kremlinul condamnă comentariul ‘nediplomatic’ al SUA cu privire la desfăşurarea de avioane ruseşti în Venezuela

Columbia, care neagă categoric orice tentativă de a răsturna cu forţa guvernul condus de Nicolas Maduro, „nu se lasă intimidată, dar nici nu se lasă provocată şi nici nu provoacă ţările vecine, pe niciunul dintre vecinii noştri”, a adăugat ministrul apărării.

Cele două ţări din America de Sud, care au în comun 2.200 de kilometri de frontieră, practic şi-au îngheţat relaţiile de la jumătatea lui 2017.