DISTRIBUIȚI
Operation World

Guvernul columbian a oficializat vineri achiziţia de către China, pentru 17,4 milioane de dolari, a unei proprietăţi care a aparţinut unui baron al drogurilor, Gonzalo Rodríguez Gacha, alias „Mexicanul”, unde ţara asiatică îşi va construi noua ambasadă de la Bogotá, care va fi una dintre cele mai mari din America Latină, a relatat EFE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor columbian, această tranzacţie este „una dintre cele mai importante realizate cu bunuri confiscate de la traficanţii de droguri”. Guvernul chinez a cumpărat un teren de peste 5.400 de metri pătraţi, pe care se află o clădire în ruină de circa 554 de metri pătraţi, amplasată în sectorul exclusiv La Cabrera, din nordul capitalei Bogotá, potrivit agerpres.


După uciderea baronului drogurilor, după o operaţiune militară din decembrie 1989, care a presupus misiuni de urmărire aeriană şi terestră în apropiere de plajele Coveńas (nord), proprietatea a intrat în posesia guvernului columbian în 1995.

Citește și : Franţa : Membrii Frontului Naţional susțin planul controversat al Marinei Le Pen de a renunţa la moneda unică euro

Înainte ca guvernul chinez să achiziţioneze proprietatea, autorităţile columbiene au organizat două licitaţii publice, însă la niciuna dintre acestea nu s-a obţinut o ofertă pe placul Bogotá. Banii rezultaţi din vânzarea proprietăţii vor fi distribuiţi între guvernul columbian (40% din sumă), procuratură (25%), ramura judiciară (25%) şi poliţie (10%).