DISTRIBUIȚI
Operation World

Peste 25.000 de persoane au fost evacuate în Columbia din jurul unei hidrocentrale în construcţie în nord-vestul ţării, a cărei rupere ameninţă circa 130.000 de locuitori, transmite AFP, potrivit agerpres.

Avizul de evacuare – o „alertă roşie” – are în vedere patru din cele 12 municipalităţi situate în jurul celui mai mare baraj în construcţie din ţară, Hidroituango, care ameninţă cu inundaţia din cauza unei falii geologice în departamentul Antioquia (nord-vest).


Citește și : Ancheta rusă: Trump acuză CIA din timpul administraţiei Obama că a vrut să comită un ”asasinat politic”

Construcţia acestei hidrocentrale, vizând să acopere o cincime din nevoile energetice ale Columbiei, a început în 2010, pentru un cost depăşind trei miliarde de dolari. Un lac artificial trebuia iniţial să fie umplut la 1 iulie.

La începutul lunii mai însă o alunecare de teren a blocat un tunel de deviere a fluviului Cauca, al doilea ca mărime din ţară, care alimentează centrala. Lacul a început ulterior să se umple cu apă în timp ce digul nu este finalizat.

Citește și : Un nou acord mai vast cu Iranul va fi „foarte dificil” de încheiat, afirmă ministrul britanic de externe

De la declanşarea stării de urgenţă, la 12 mai, 25.234 de persoane, în principal agricultori, au fost mutaţi în zone sigure. Organismele de salvare nu au precizat numărul total al persoanelor care trebuie deplasate, a anunţat Unitatea naţională de gestionare a catastrofelor (Ungrd) într-un comunicat.

Mai mulţi locuitori din zonă care se opun proiectului şi sunt sprijiniţi de mişcarea ecologistă Rios Vivos au cerut „adăposturi şi un ajutor umanitar decent” din partea autorităţilor.