DISTRIBUIȚI

Colorado va deveni cel de-al 22-lea stat american în care pedeapsa capitală este abolită, după ce adunarea legislativă locală a adoptat miercuri o lege în acest sens, transmite AFP, potrivit agerpres.

De la 1 iulie, sancţiunea penală cea mai severă în Colorado va fi închisoarea pe viaţă fără posibilitate de eliberare condiţionată.


Citeşte şi: Arabia Saudită INTERZICE accesul pelerinilor

Textul, aprobat cu 38 de voturi pentru şi 27 împotrivă, a fost transmis guvernatorului, democratul Jared Polis, care şi-a exprimat intenţia de a-l ratifica şi de a comuta pedepsele a trei condamnaţi la moarte care îşi aşteptau execuţia.

Abolirea pedepsei capitale a făcut obiectul unor dezbateri intense şi a fost puternic contestată de opoziţia republicană. Rămas fără argumente, un reprezentant republican, Steve Humphrey, a citit din Biblie timp de aproape 45 de minute.

‘Am fost impresionat şi emoţionat de mărturiile şi dezbaterile pe care le-am auzit’, a declarat la rândul său liderul majorităţii democrate, Alec Garnett. ‘Sper într-o societate în care se cheltuiesc resurse pentru reeducare, nu pentru recursuri în apel, pentru tratarea dependenţelor, nu pentru injecţii letale’, a arătat el într-un comunicat trimis presei locale.

Aleşii din Colorado încercaseră până acum în repetate rânduri, fără succes, să abolească pedeapsa cu moartea, reinstituită în acest stat în 1979.

Singurul executat în acest interval, în 1997, a fost un condamnat găsit vinovat de viol şi omor.

Într-un comunicat transmis AFP, puternica organizaţie americană de apărare a drepturilor omului ACLU a salutat decizia aleşilor din Colorado, numind-o o ‘victorie fenomenală pentru justiţie’.

Citeşte şi: ATAC armat la o fabrică de bere din SUA! Cinci oameni au murit!

ACLU aminteşte că ‘167 de nevinovaţi au fost exoneraţi în mod oficial în timp ce-şi aşteptau execuţia, începând din 1973’ şi subliniază că ‘nu există nicio scuză pentru ca un guvern care respectă justiţia, echitatea şi demnitatea umană să continue să-şi execute poporul’.

În 2019, în SUA au avut loc 22 de execuţii, în şapte state, aproape toate din sudul conservator şi religios. Cele mai multe, nouă, au fost consemnate în Texas.