DISTRIBUIȚI
REUTERS

De la începutul lui 2020 şi până la mijlocul lui 2021, coloniştii israelieni au întreprins peste 450 de atacuri împotriva palestinienilor în Cisiordania ocupată, fără ca armata israeliană să intervină în majoritatea cazurilor pentru a opri aceste violenţe, a afirmat duminică o organizaţie nonguvernamentală israeliană, informează AFP, potrivit agerpres.  

Într-un raport de circa 40 de pagini despre violenţele comise de coloniştii israelieni în Cisiordania, ONG-ul anti-colonizare B’Tselem informează despre 451 de atacuri comise de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021, excluzându-le pe cele din Valea Iordanului.


Citește și :  58 de morţi şi 12 răniţi în urma unor violențe la o închisoare din Ecuador

Potrivit datelor B’Tselem, în 66% dintre atacuri, armata israeliană nu a intervenit. În total, soldaţii au ajuns la faţa locului în 183 de atacuri, inclusiv în 170 de cazuri în care ei nu au făcut nimic sau au participat la atacuri alături de colonişti, subliniază organizaţia.

În numai 13 cazuri, armata „a intervenit pe lângă colonişti, pentru a preveni violenţele”, a precizat purtătoarea de cuvânt a acestui ONG, Dror Sadot.

Citește și : Copii mai mici de 12 ani vor fi vaccinaţi împotriva covid-19 la Viena, în cadrul unui proiect pilot

Israelul ocupă Cisiordania din 1967. Astăzi, peste 470.000 de persoane trăiesc în mai mult de 250 de colonii considerate contrare dreptului internaţional şi repartizate pe acest teritoriu populat de aproape trei milioane de palestinieni.

Colonizarea Cisiordaniei s-a accelerat în ultimii ani, în timpul fostului preşedinte american Donald Trump, a cărui ţară este cel mai important aliat al Israelului şi a cărui administraţie a declarat că aceste colonii nu sunt contrare dreptului internaţional.