DISTRIBUIȚI
- Pledge Times

Ucraina poate înarma, cu ajutorul SUA şi al UE, un milion de soldaţi bine pregătiţi şi puternic motivaţi ce ar putea pune mari probleme armatei ruse, a avertizat marţi un colonel rus în retragere, Mihail Hodarenok, la o emisiune la postul public rus de televiziune Rossiya-1, relatează agenţia EFE şi postul CNN, potrivit agerpres

”Forţele armate ale Ucrainei pot înarma un milion de persoane, iar acest lucru ele însele îl spun. Având în vedere că ajutorul (militar) american şi european este pe punctul de activare, realitatea este că vom avea un milion de ucraineni înarmaţi”, a subliniat militarul rus.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

Mihail Hodarenok, care a lucrat şi în Statul Major al armatei ruse, a îndemnat ”să nu fie luate sedative informaţionale”, multe mass-media ruse dând ”informaţii despre căderea psihologică şi emoţională a forţelor armate ale Ucrainei”, ceea ce ”nu corespunde realităţii”.

Colonelul rus a mai subliniat faptul că deşi într-adevăr există soldaţi ucraineni care se predau trupelor ruse, este vorba despre ”cazuri izolate”, iar în acest timp armata ucraineană îşi păstrează un nivel ridicat de motivaţie, la care se adaugă aprovizionarea ei cu arme moderne occidentale, situaţie căreia planificatorii militari ruşi trebuie să-i acorde atenţie în calculele lor strategice şi operaţionale.

”Situaţia pe acest plan se va înrăutăţi pentru noi”, a insistat colonelul, într-o critică neobişnuită auzită la un post TV rus despre mersul ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

”Nivelul de profesionalism al oricărei armate nu depinde doar de echiparea sa, ci şi de instruirea efectivelor, de motivaţia lor şi de dispoziţia de a vărsa sânge pentru patrie. O armată de recruţi poate fi de asemenea foarte profesionistă”, a mai remarcat colonelul rus, ce are apariţii frecvente în mass-media ruse.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Pe de altă parte, el a sesizat faptul că Rusia se regăseşte în prezent într-o ”izolare geopolitică totală”. Cât despre NATO, Mihail Hodarenok a apreciat că ar fi ridicol ca Rusia să-şi îndrepte rachetele spre Finlanda, ţară care şi-a anunţat candidatura pentru a intra în Alianţă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat de altfel că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este în sine o ameninţare pentru Rusia, cu excepţia cazului în care va include şi desfăşurarea de ”infrastructuri militare” pe teritoriul acestor ţări.