DISTRIBUIȚI

O navă militară din Turcia a intrat în coliziune cu o fregată a Greciei, în estul Mării Mediterane, în contextul tensiunilor izbucnite din cauza activităţilor turce de explorare în zone disputate, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal, potrivit mediafax.

Incidentul, care s-a produs miercuri dar nu a fost raportat public nici de Grecia, nici de Turcia, evidenţiază cât de aproape de un conflict au ajuns două state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.


Citește și : Trump i-a scris lui Assad în legătură cu situaţia jurnalistului american Austin Tice, răpit în 2012 în Siria

 

Navele implicate în incident sunt fregata greacă Limnos şi nava militară turcă TGC Kemalreis, au declarat vineri surse citate de WSJ.

Imediat după coliziune, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat telefonic cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, şi a ordonat trimiterea unor nave şi avioane militare în estul Mediteranei.

Departamentul american al Apărării a exprimat preocupare, joi, privind trimiterea de către Franţa a unor nave şi avioane militare în estul Mării Mediterane, în contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia. „În mod evident, suntem preocupaţi de incidentele care se produc în estul Mediteranei”. Franţa şi Turcia sunt „aliaţi extrem de importanţi în cadrul NATO şi vrem să vedem diminuarea tensiunilor. Am vrea să continue cooperarea şi să găsească soluţii care să nu implice în mod necesar mobilizarea de nave sau avioane militare într-o situaţie mai puţin cooperantă”, a declarat Jonathan Hoffman, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

În contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, Franţa a trimis două nave militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane. Avioanele militare vor fi staţionate în Insula Creta. În estul Mării Mediterane este şi nava franceză portelicopter Tonnerre, care se îndreaptă spre Liban. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat dur „încălcarea” de către Turcia a suveranităţii Republicii Cipru şi Greciei. „Prezenţa militară franceză are scopul intensificării evaluării autonome a situaţiei şi afirmării ataşamentului Franţei faţă de principiul liberei circulaţii, siguranţei maritime în Mediterană şi respectării dreptului internaţional”, a afirmat Macron.

Nave militare franceze, inclusiv fregata Lafayette, au efectuat joi exerciţii cu Forţele Navale elene în largul Insulei Creta.

Citește și : Peste 700 de militari francezi au ajuns la Beirut pentru a ajuta la eforturile de salvare de după explozii

Premierul Greciei a condamnat, miercuri după-amiază, „provocările” Turciei în estul Mării Mediterane, pledând pentru diplomaţie, dar avertizând că armata elenă poate riposta în caz de necesitate.

La rândul său, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a pledat pentru dialog, în scopul depăşirii tensiunilor din estul Mării Mediterane. „Calea spre o soluţie în estul Mediteranei este prin dialog şi negociere. Noi nu ne aventurăm în acţiuni care nu sunt necesare şi nu căutăm tensiuni”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.