DISTRIBUIȚI
Palestine Embassy

Dezvoltarea colaborării dintre România şi Palestina a constituit subiectul dominant al convorbirilor avute joi la Ramallah de Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, cu oficiali palestinieni, relatează agerpres .

Directorul general al Departamentului de Apărare Civilă din Palestina, Yousef Nassar, a pledat pentru organizarea în România a unor cursuri de scurtă durată de pregătire a palestinienilor în intervenţii de urgenţă. Iniţiativa s-ar înscrie în cadrul parteneriatului bilateral ce cuprinde un program de pregătire şi şcolarizare în ţara noastră a mai multor generaţii de viitori ofiţeri şi subofiţeri de pompieri din Palestina.


Citiți și : Ministrul japonez : Cele 11 ţări rămase în Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) au ajuns la un acord de principiu privind implementarea în continuare a tratatului. Canada dezminte informația

Propunerea a fost primită pozitiv de dr. Raed Arafat. Putem asigura cursuri de specializare de scurtă durată în ceea ce priveşte prevenirea, acordarea de prim-ajutor, dar şi în alte domenii, în funcţie de opţiuni, a spus oficialul român, adăugând că poate fi asigurată şi cazarea.

La întrevederea desfăşurată la sediul Departamentului de Apărare Civilă din Palestina au participat primii zece ofiţeri de pompieri palestinieni care au absolvit în acest an Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie ”A.I. Cuza”. Acestora li se vor alătura alte generaţii de câte zece absolvenţi din Palestina în cadrul parteneriatului palestiniano-român.

Yousef Nassar a mulţumit pentru sprijinul românesc în pregătirea acestor tineri şi şi-a manifestat disponibilitatea pentru o colaborare mai strânsă în cadrul acestui parteneriat, inclusiv prin efectuarea unei vizite de lucru în România la sfârşitul acestui an sau la începutul anului următor.

La o întâlnire anterioară, şi comandantul Forţelor Naţionale de Securitate din Palestina, Nidal Abu Dukhan, şi-a exprimat interesul pentru dezvoltarea colaborării româno-palestiniene, în special în domeniul instruirii pentru intervenţii de urgenţă a forţelor speciale în situaţii-limită, precum luarea de ostatici, dar şi în ceea ce priveşte organizarea unor cursuri de prim-ajutor în cazul unor evenimente cum ar fi dezastrele.

Secretarul de Stat în MAI Raed Arafat a mai avut joi convorbiri cu ministrul Sănătăţii din Palestina, doctor Jawad Awaad, şi cu şeful Poliţiei palestiniene, Hazem Attallah. La întâlniri a participat şi şeful Oficiului de Reprezentare al României în Palestina, Cătălin-Mihai Ţîrlea, care a dat asigurări că va mijloci comunicarea între cele două părţi pentru punerea în practică a iniţiativelor de schimb de experienţă.

Întrevederile cu oficialităţile palestiniene au avut loc cu ocazia celui de-al doilea Congres medical internaţional palestiniano-român organizat de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România (AMFPR) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Palestina, Ambasada Statului Palestina şi Departamentul de Situaţii de Urgenţă (DSU) din România, sub egida preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.