DISTRIBUIȚI
afp

Coaliţia militară care intervine în Yemen sub comandament saudit a reafirmat luni caracterul ”legitim”, în opinia sa, al unui raid aerian luna trecută care a dus la moartea a zeci de persoane, între care 40 de copii, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Raportul comisiei de anchetă a subliniat că este vorba de o ţintă legitimă, cu o eroare în momentul atacului”, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei, colonelul saudit Turki al-Maliki, într-o conferinţă de presă la Ryad.


Citește și : Armata ucraineană lansează exerciţii militare comune cu SUA și NATO

Coaliţia militară intervine în sprijinul forţelor proguvernamentale ale preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de către Iran şi care au preluat controlul unor vaste teritorii, inclusiv capitala Sanaa.

Sâmbătă, coaliţia a recunoscut ”erori” survenite în cursul unei lovituri aeriene întreprinse de către aviaţia sa pe 9 august în provincia nordică Saada, fief al rebelilor houthi, şi care s-a soldat cu uciderea a 51 de persoane, inclusiv 40 de copii, potrivit Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Raidul a lovit un autobuz care transporta copii într-o piaţă foarte frecventată din Dahyan, potrivit rebelilor. Coaliţia a afirmat că autobuzul transporta insurgenţi, dar a recunoscut că au avut loc ”pagube colaterale”.

Lovitura aeriană respectivă a provocat un val de furie internaţională. Duminică, SUA şi Marea Britanie şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu ancheta întreprinsă de către coaliţie, Londra salutând faptul că aceasta şi-a exprimat regretul.

Citește și : 200 de personalităţi lansează un apel public pentru salvarea planetei

Colonelul Maliki a anunţat că, în urma rezultatelor anchetei, coaliţia va întreprinde trei demersuri: în plan juridic va începe să-i sancţioneze pe autorii ”erorilor” care au dus la ”pagube colaterale” în cursul loviturii aeriene, îşi va revizui de asemenea regulile de angajare pentru a evita pierderile civile şi va proceda totodată la despăgubirea victimelor.

Războiul din Yemen s-a soldat cu circa 10.000 de morţi, în majoritate civili, şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.