DISTRIBUIȚI
RFI

Coaliţia militară arabo-kurdă din Siria, susţinută de Washington, a anunţat miercuri ‘suspendarea’ temporară a ofensivei sale împotriva ultimei redute a grupării jihadiste Statul Islamic, din cauza bombardamentelor efectuate de Turcia pe un alt front sirian, informează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, Forţele Democratice Siriene (FDS) au calificat drept ‘provocări’ ultimele lovituri turce în nordul Siriei, în timp ce combatanţii lor luptă împotriva jihadiştilor în extremitatea estică a Siriei, unde Statul Islamic a desfăşurat recent o contraofensivă sângeroasă.


Citește și : Putin avertizează asupra ‘consecinţelor grave’ ale sciziunii între Bisericile Ortodoxe

‘Concertarea atacurilor armatei turce în nord cu atacurile Statului Islamic în sud împotriva forţelor noastre a condus la sistarea temporară a luptei împotriva terorismului’, menţionează FDS într-un comunicat. Dacă aceste atacuri (turce) vor continua, va fi o ‘suspendare mai lungă’ a campaniei împotriva jihadiştilor, anunţă FDS, spunând că Turciei îi convine această situaţie.

Duminică, armata turcă a bombardat poziţii ale miliţiei kurde siriene Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în sectorul Kobane, în nordul Siriei, potrivit agenţiei de presă Anadolu, citată de AFP, care raportează patru combatanţi ucişi.

Miliţia kurdă YPG este braţul armat al FDS, o forţă susţinută de SUA în lupta împotriva Statului Islamic, dar Ankara consideră YPG drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare care duce un război de gherilă sângeros pe teritoriul turc din 1984.

Citește și : Papa Francisc: Corpul uman „nu este obiect al plăcerii”

Dacă gruparea PKK este catalogată drept ‘teroristă’ de către aliaţii occidentali ai Turcia, aceasta nu este cazul pentru YPG.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat marţi din nou cu o nouă ofensivă împotriva combatanţilor kurzi în nordul Siriei.