DISTRIBUIȚI

Peste 1.600 de civili au fost ucişi în patru luni de zile în timpul ofensivei coaliţiei internaţionale anti-jihadiste împotriva grupării Statul Islamic (SI) în 2017, în oraşul sirian Raqqa, potrivit unui raport dat publicităţii joi de un ONG, relatează AFP, scrie Agerpres.

Fosta capitală de facto a „califatului” autoproclamat în 2014 de SI, oraşul Raqqa, din estul Siriei, a fost distrusă în proporţie de aproape 80% în timpul unei ofensive lansate în 2017 de coaliţia internaţională care viza alungarea jihadiştilor.


Citește și : May vrea ca acordul cu UE să fie aprobat de parlamentul britanic înainte de inaugurarea noului PE

 

„Numeroase bombardamente aeriene nu au fost precise şi zeci de mii de tiruri de artilerie au fost lansate în orb” în timpul acestei ofensive, a afirmat Donatella Rovera, consilieră pentru gestionarea situaţiilor de criză la Amnesty International.

Amnesty a efectuat această anchetă în colaborare cu ONG-ul Airwars, care contabilizează victimele civile ale tuturor bombardamentelor aeriene în lume.

Rezultatele sunt fructul a luni de cercetări în teren şi de analize de date, printre care două milioane de imagini prin satelit analizate de 3.000 de voluntari asociaţi proiectului, lansat în noiembrie de Amnesty.

Autorii acestei anchete fără precedent au făcut apel la principalele state membre ale coaliţiei, printre care SUA, Marea Britanie şi Franţa, să dea dovadă de mai multă transparenţă şi să-şi asume responsabilităţile care le revin.

„Amnesty International şi Airwars fac apel la forţele coaliţiei să înceteze să nege amploarea şocantă a deceselor civililor şi a distrugerii pe care ofensiva lor la Raqqa a cauzat-o”, se menţionează în raport.

„Coaliţia a recunoscut că este responsabilă pentru moartea a 159 de civili, respectiv circa 10% din numărul total contabilizat” de victime, a acuzat Amnesty.

Potrivit Donatellei Rovera, bilanţul ridicat al victimelor civile este legat în special de deficienţele în materie de informaţii.

În numeroase cazuri, clădiri rezidenţiale au fost luate drept ţintă, ucigând familii întregi care trăiau sau se adăposteau în ele, în lipsa unei supravegheri suficiente înainte de tiruri, a mai spus Rovera.

Citește și : Kim Jong Un readuce la viaţă ‘legăturile istorice’ cu Moscova – VIDEO

Prezenţa civililor în aceste clădiri ar fi fost „detectată (…) dacă ar fi existat o supraveghere adecvată a acestor clădiri”, a declarat ea pentru AFP.

Declanşat în 2011, conflictul din Siria a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, prin implicarea unor ţări străine şi grupuri jihadiste, pe un teritoriu tot mai fragmentat. Conflictul s-a soldat cu circa 360.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.