DISTRIBUIȚI
The National

Coaliţia internaţională condusă de Washington care efectuează raiduri aeriene asupra unor ţinte jihadiste din Irak a anunţat vineri că se conformează unui ordin recent al prim-ministrului irakian de a înceta orice zbor fără o autorizaţie explicită, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, coaliţia a anunţat că s-a conformat „imediat oricărui ordin primit de la partenerii săi irakieni”.


Citește și : Miliardarul american Jeffrey Epstein s-a sinucis prin spânzurare, confirmă autopsia sa

Joi, biroul prim-ministrului Adel Abdel Mahdi a anunţat anularea „autorizaţiilor speciale” pentru zboruri în spaţiul său aerian, care se referă din 2014 la zborurile coaliţiei care vizează bombardarea grupării Stat Islamic (SI).

„Autorizaţiile vor veni de acum înainte exclusiv de la şeful forţelor armate”, a precizat biroul prim-ministrului.

Decizia se va aplica operaţiunilor de recunoaştere, avioanelor de vânătoare, elicopterelor şi dronelor. Ea priveşte „toate entităţile irakiene şi non-irakiene”, fără a face însă referire explicită la coaliţie.

Orice aparat care zboară fără autorizaţie „va fi considerat ostil şi va fi imediat vizat de apărarea antiaeriană”, potrivit instrucţiunilor prim-ministrului.

Coaliţia a anunţat vineri că înalţi responsabili s-au întâlnit cu responsabili ai apărării irakiene pentru a discuta aplicarea acestei decizii şi a insistat asupra faptului că ea intervine „în Irak la cererea, şi sub protecţia, guvernului irakian”.

Aceste anunţuri intervin la câteva zile după explozia misterioasă a unui depozit de arme de la Saqr, la sud de Bagdad, care s-a soldat cu 29 de răniţi.

Prim-ministrul irakian a ordonat deschiderea unei anchete asupra incidentului. De asemenea, el a cerut ca depozitele de arme să fie mutate în exteriorul oraşelor irakiene.

Citește și : Norvegia: Suspectul acuzat de atac armat într-o moschee îşi recunoaşte faptele

Coaliţia este activă din 2014 în Irak pentru a lupta cu jihadiştii Stat Islamic.

Irakul a anunţat la sfârşitul lui 2017 victoria sa asupra SI care, în urma unei ofensive fulger din 2014, a preluat controlul asupra unor vaste teritorii ale ţării, printre care şi oraşul Mosul.

Coaliţia continuă totuşi să efectueze cu regularitate raiduri aeriene asupra unor celule în adormire ale organizaţiei.