DISTRIBUIȚI
Pixabay

După cele mai lungi negocieri politice din istoria Olandei, cele patru partide din actuala coaliţie guvernamentală, care va forma probabil şi următorul guvern, au prezentat acordul la care au ajuns, transmite miercuri dpa, potrivit agerpres

Partidele au convenit să investească miliarde de euro în protecţia împotriva schimbărilor climatice, în locuinţe şi măsuri de protecţie socială. Premierul interimar Mark Rutte a vorbit la Haga despre un „rezultat minunat” şi a declarat că intenţia coaliţiei este „să pună bazele pentru rezolvarea problemelor majore”.


Citește și : Rezoluţia privind statul de drept în Slovenia este un document politic

Conform planului, pentru protecţia climatică, tranziţia energetică şi agricultura sustenabilă vor fi alocate în total 60 de miliarde de euro. Se vor construi două centrale nucleare noi, iar singura existentă în Olanda, cea de la Borssele, va rămâne în funcţiune mai mult decât era prevăzut. Pentru a face faţă penuriei de locuinţe, coaliţia are în vedere construcţia a 100.000 de apartamente noi pe an. Va creşte semnificativ salariul minim.

„Olanda doreşte să fie lider în Europa în lupta împotriva încălzirii globale”, arată acordul de coaliţie.

„Este un program echilibrat”, a susţinut Rutte la postul de televiziune NOS.

El a afirmat că înţelege lipsa de încredere a populaţiei.

Citește și : Rata natalităţii SE PRĂBUŞEŞTE în Italia! Este cea mai mică din ultimii 160 de ani

Conform unor sondaje, coaliţia nu ar mai obţine în prezent majoritatea. La alegerile din martie, Partidul Poporului pentru Libertăţi şi Democraţie (VVD) al premierului s-a clasat pe primul loc, urmat de Democraţii 66 (D66), formaţiune social-liberală. Cele două partide vor să continue guvernarea alături de Apelul Creştin Democratic (CDA) şi Uniunea Creştină (CU).

Joi, Rutte va primi probabil de la parlamentul olandez mandatul pentru formarea unui nou guvern, deşi a recunoscut că nemulţumirea cetăţenilor faţă de politicile guvernamentale este uriaşă. Liberalul în vârstă de 54 de ani este prim-ministru de 11 ani, un record în istoria Olandei.