DISTRIBUIȚI

Coaliţia fragilă din Italia riscă să se confrunte cu o nouă criză săptămâna viitoare, din cauza diviziunilor în cadrul principalului partid de la guvernare, formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele (M5S), din cauza politicilor UE, relatează dpa,  potrivit agerpres.

În cursul acestei săptămâni, 58 de deputaţi ai M5S au semnat o scrisoare prin care cer guvernului să-şi retragă sprijinul pentru o reformă a fondului de salvare a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES).


Citește și : Macron admite că au fost reduse libertăţile în Franţa pentru a face faţă pandemiei

Mult amânatele schimbări la MES au fost aprobate luni de miniştrii de finanţe din zona euro, iar liderii UE ar urma să confirme acordul la summitul de la Bruxelles de pe 10-11 decembrie.

Cele două camere ale parlamentului italian urmează să ţină un vot pe 9 decembrie, prin care îi vor trasa premierului Giuseppe Conte linia pe care trebuie să o urmeze la summit.

Conte ar avea o mare durere de cap dacă moţiunea care sprijină acordul de reformă a MES eşuează în obţinerea sprijinului parlamentului din cauza rebelilor M5S, comentează dpa.

„Nu mă tem de acest lucru”, a declarat sâmbătă premierul pentru La Repubblica, care a difuzat un interviu cu el cu titlul „Guvernul nu va cădea”.

Dar fostul premier Matteo Renzi, al cărui partid este partener în coaliţia de guvernare, a declarat că funcţia lui Conte este în joc.

Citește și : Barnier: Condiţiile unui acord post-Brexit ‘nu sunt întrunite’ din cauza unor ‘divergenţe semnificative’

„Dacă guvernul va permite într-o asemenea chestiune, de politică europeană, ar fi ceva natural ca prim-ministrul să demisioneze. În mod clar, ar fi sfârşitul unui ciclu”, a declarat Renzi pentru ziarul La Stampa.

MES este toxic din punct de vedere politic la Roma deoarece elemente din M5S şi opoziţia de dreapta îl percep drept un instrument prin care UE poate impune măsuri de austeritate unor ţări puternic îndatorate precum Italia.