DISTRIBUIȚI

Coaliţia de cinci partide de centru-stânga din Slovenia l-a nominalizat pe Marjan Sarec, un fost actor devenit politician, la funcţia de prim-ministru, în urma alegerilor legislative de pe 3 iunie încheiate indecis, transmite miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Este de aşteptat ca nominalizarea lui Sarec să pună capăt celui mai îndelungat blocaj politic din istoria Sloveniei după scrutinul din care a rezultat un parlament fragmentat, cu nouă formaţiuni, dar fără o majoritate.


Citește și: SUA vor aplica taxe de 25% pe produse din China în valoare de 50 de miliarde de dolari

Partidul Democrat Sloven (SDS, antiimigraţie), al fostul premier conservator Janez Jansa, care deţine cele mai multe locuri în parlament, 25, nu a putut găsi un partener de coaliţie pentru a forma guvernul.

Potrivit legislaţiei slovene, deputaţii pot nominaliza candidaţi la postul de premier dacă preşedintele nu reuşeşte să desemneze unul în absenţa unei majorităţi.

Parlamentul urmează să voteze asupra candidaturii lui Sarec în şedinţa din 17 august.

Marjan Sarec este un fost actor al cărui al doilea mandat de primar al oraşului Kamnik, din nordul ţării, a expirat în acest an.

Partidul din care face parte, LMS, clasat pe locul al doilea în alegeri, a convenit o coaliţie minoritară cu social-democraţii, Partidul Centrul Modern, partidul fostului premier Alenka Bratusek, SAB, şi partidul pensionarilor, Desus, care dispun împreună de 43 de mandate din majoritatea de 46 necesară pentru alegerea premierului.

Coaliţia mizează însă pe sprijinul partidului Stângii, reprezentat de nouă deputaţi, chiar dacă acesta a anunţat anterior că nu va intra la guvernare.

Citește și: Infernul s-a dezlănțuit într-un mic orășel din Germania. Sunt zeci de răniți – VIDEO

Dacă va obţine votul parlamentului, Sarec va avea la dispoziţie 15 zile pentru a forma guvernul.

Una din primele sarcini ale noului executiv va fi iniţierea procedurilor pentru vânzarea celei mai mari bănci slovene, Nova Ljubljanska Banka (NLB), deţinută de stat.

Slovenia s-a angajat să vândă 75% din acţiunile sale la NLB în schimbul aprobării de către Comisia Europeană a ajutorului de stat pentru această bancă în 2013.