DISTRIBUIȚI
Operation World

Un nou parlament, dominat de partidele de dreapta, şi-a început marţi mandatul în Salvador, deschizând o perioadă de coabitare cu preşedintele de stânga Sanchez Cerén, care ar trebui să găsească alianţe pentru a continua să guverneze, transmite miercuri AFP.

Cei 84 de deputaţi din parlamentul unicameral au fost aleşi pentru trei ani, iar grupul parlamentar al Alianţei Republicane Naţionaliste (ARENA, dreapta) va fi cel mai numeros, cu 37 de mandate. Partidul preşedintelui Ceren, Frontul Farabundo Marti de Eliberarea Naţională (FMLN), va conta pe 23 de deputaţi.


”Vom căuta să avem acorduri cu toate grupurile parlamentare, este important pentru a se putea guverna”, a data asigurări secretarul pentru comunicare al preşedinţiei salvadoriene, Roberto Lorenzana.

Sanchez Cerén, ales în 2014 pentru cinci ani, a încheiat în trecut acorduri cu partide minoritare de dreapta pentru a atinge majoritatea simplă de 43 de mandate parlamentare.

Cu acest nou parlament, guvernul va trebui să colaboreze din nou cu micile partide de opoziţie pentru a adopta decizii care presupun o majoritate simplă. Executivul salvadorian va trebui să aibă sprijinul ARENA pentru a atinge majoritatea calificată, de 56 de voturi, necesară în anumite cazuri.