DISTRIBUIȚI
NBC News

Reprezentanţi ai Departamentului de Stat american îl suspectează pe consilierul preşedintelui Donald Trump pe probleme de securitate naţională John Bolton a făcut în mod intenţionat declaraţii incendiare într-un interviu televizat, cu scopul de a perturba negocieri cu Coreea de Nord, declară surse citat de CNN, potrivit news.ro.

Preşedintele american, care urmează să întâlnească marţi cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în Singapore, a declarat în mai că ”modelul libian” de ”denuclearizare” nu este în niciun caz cel pe care doreşte să-l propună în peninsula coreeană.


Citeşte şi: Summitul Trump-Kim, la Hotelul Capella, pe Insula Sentosa, în Singapore (Casa Albă)

”Modelul libian nu este deloc lucrul la care ne gândim”, a declarat el, contrazicându-l pe consilierul său pe probleme de securitate naţională John Bolton, care a declarat în urmă cu câteva zile la televiziune că aceasta este punctul de referinţă al administraţiei americane în negocierile viitoare.

Declaraţile lui Bolton au provocat furia Phenianului, care a denunţat o ”tentativă sinistră” de a impune Coreei de Nord ”soarta Libiei şi Irakului”.

După luni de negocieri – secrete – cu Statele Unite şi Regatul Unit, Libia a anunţat în 2000 că renunţă la programele sale vizând să obţină armament chimic, biologic sau nuclear (ADM).

În 2006, Washingtonul a anunţat restabilirea relaţiilor diplomatice cu Tripoli.

Cinci ani mai târziu, liderul libian Muammar Gaddafi a fost ucis într-o revoltă susţinută de bombardamente NATO.

”Dacă vă uitaţi la ceea ce s-a întâmplat cu Gaddafi (…), ne-am dus la faţa locului pentru a-l învinge”, a subliniat Trump, făcând o ”scurtătură” istorică între diverse etape, situate la câţiva ani distanţă, în relaţiile cu Libia.

Citeşte şi: SUA insistă: Iranul trebuie să oprească îmbogăţirea uraniului

”Asta s-ar putea întâmpla dacă nu ajungem la un acord, dar dacă ajungem la un acord, cred că Kim Jong Un va fi foarte fericit”, a continuat el.

Washingtonul cere ”denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă” a Coreei de Nord.

Însă Phenianul nu a făcut publice concesiile pe care le propune, cu excepţia angajamentelor în vederea ”denuclearizării” ”peninsulei coreene” – o formulă interpretabilă.

Phenianul a petrecut ani de zile să-şi constituie arsenalul nuclear, efectuând anul trecut al şaselea test atomic, cel mai puternic de până în prezent. Ambiţiile sale militare i-au adus multiple salve de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.