DISTRIBUIȚI

Un agent secret saudit şi fost diplomat, Maher Abdulaziz Mutreb, a jucat un „rol central” în aparenta asasinare a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, afirmă surse din cadrul comisiei de investigaţie din Turcia citate de CNN, informează şi mediafax.

Potrivit surselor citate, Maher Abdulaziz Mutreb ştia totul despre „complot”. Mutreb, care a fost prim-secretar al Ambasadei saudite din Londra şi este considerat colonel în serviciile secrete saudite, are legături strânse cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Mutreb „a coordonat o brigadă de protecţie de elită în cadrul Gărzii regale saudite pentru securitatea personală a prinţului moştenitor”, a declarat o sursă citată de CNN.


Citeşte şi: O elevă de liceu din SUA le oferea colegilor fursecuri SPECIALE, făcute din cenuşă umană

Maher Mutreb a apărut în fotografii alături de prinţul Mohammed bin Salman în cursul vizitei pe care acesta a efectuat-o în Statele Unite anul acesta.

Mai mulţi oficiali americani au declarat pentru CNN că orice operaţiune care ar fi implicat membri ai anturajului prinţului moştenitor saudit nu ar fi putut derula fără implicarea directă a lui Maher Mutreb.

Un ziar turc a difuzat imagini în care pare a fi Maher Mutreb alături de ceilalţi 14 membri ai echipei de agenţi care ar fi comis asasinatul în Consulatul saudit din Istanbul.

Anchetatorii turci continuă să caute probe în ancheta privind dispariţia lui Jamal Khashoggi, pe fondul speculaţiilor că indivizii care l-ar fi asasinat au legături cu oficiali de rang înalt din Arabia Saudită.

Citeşte şi: Putin bagă-n sperieţi pe toată lumea: ‘ În caz de război nuclear, vom ajunge în Rai ca martiri; atacatorii vor pieri ca nişte păcătoşi!’

Statele Unite trebuie să ofere Arabiei Saudite timp suplimentar pentru a oferi explicaţii despre cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, a afirmat joi secretarul de Stat american, Mike Pompeo, citat de cotidianul USA Today. Revenit din vizitele efectuate în Turcia şi Arabia Saudită, Mike Pompeo i-a cerut preşedintelui SUA, Donald Trump, să ofere Riyadului „mai mult timp, câteva zile în plus”, pentru a oferi clarificări despre dispariţia jurnalistului disident Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul. Autorităţile turce suspectează că jurnalistul a fost asasinat de serviciile secrete saudite. „Le-am transmis clar saudiţilor că tratăm cu mare seriozitate această problemă. Mi-au dat asigurări că vor efectua o investigaţie completă”, a spus Mike Pompeo. Întrebat despre informaţiile potrivit cărora jurnalistul ar fi fost asasinat, şeful diplomaţiei americane a precizat: „Există numeroase versiuni despre ce s-a întâmplat. Vom facilita continuarea procedurilor şi aflarea faptelor”.

Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica frecvent pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.