DISTRIBUIȚI
Automarket.ro

Consiliul de administraţie al constructorului auto francez Renault a votat vineri în favoarea demiterii directorului general Thierry Bolloré şi de asemenea a desemnat-o pe Clotilde Delbos, în prezent director financiar, în postul de director general interimar, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

După mai multe zile de zvonuri cu privire la o remaniere la vârf, Renault a convocat o reuniune în regim de urgenţă a Consiliului de administraţie pentru vineri dimineaţa.


Citește și : Unitatea specială a GRU 29155 există, chiar dacă Kremlinul neagă

„La această reuniune, Consiliul de administraţie a decis să pună capăt mandatului de director general la Renault SA al domnului Thierry Bolloré cu efect imediat. Consiliul de administraţie a decis să o desemneze, cu efect imediat, pe Clotilde Delbos în postul de director general Renault SA pentru o perioadă interimară”, a informat Renault într-un comunicat.

Imediat după acest anunţ, acţiunile Renault înregistrau o creştere de peste 2%.

Lui Thierry Bolloré, 56 de ani, i se reproşează performanţele grupului Renault, al cărui cash-flow disponibil a coborât în teritoriul negativ în primul semestru, precum şi relaţiile delicate cu partenerul japonez Nissan, care ar putea constitui un obstacol în calea renegocierii alianţei între cei doi producători auto.

Bollore era un aliat de bază al fostului preşedinte şi director general al Renault, Carlos Ghosn. El i-a supărat pe oficialii partenerului de alianţă Nissan deoarece şi-a exprimat sprijinul pentru Ghosn, după ce acesta a fost arestat în Japonia, fiind acuzat de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere.

Schimbarea directorului general de la Renault vine la scurt timp după o schimbare de management la partenerul japonez Nissan, companie la care Renault deţine 43% din acţiuni. Marţi, constructorul auto japonez a anunţat numirea unui nou director general Makoto Uchida, 53 de ani, care l-a înlocuit pe Hiroto Saikawa.

Citește și : Giuliani avertizează din nou că va face dezvăluiri despre presupuse afaceri ilegale în România ale familiei Biden

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.