DISTRIBUIȚI
Arab News

Autorităţile religioase din Tadjikistan, ţară săracă majoritar musulmană din Asia Centrală, le-au cerut muncitorilor care lucrează la un baraj care ar urma să devină cel mai înalt din lume să nu respecte Ramadanul, informează marţi AFP, scrie agerpres.

Acest apel a fost lansat de Muftiyat, cea mai înaltă autoritate religioasă musulmană a ţării, pentru a asigura ‘securitatea muncitorilor care participă la construcţia’ barajului de la Rogun, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comitetului guvernamental pentru probleme religioase, care supervizează Muftiyatul. ‘Ei muncesc la o altitudine foarte mare, în condiţii dificile, precum şi în subteran’, a adăugat acesta.


Citește și : Ministrul palestinian al afacerilor externe cere CPI să lanseze „imediat” o anchetă asupra presupuselor crime de război din Gaza

La începutul lui mai, preşedintele tadjik Emomali Rahmon a declarat că ‘a posti fără să te gândeşti la ziua de mâine nu este o calitate a unui musulman adevărat’.

Lansată în octombrie 2016, construcţia acestui baraj, situat la 100 de kilometri est de capitala Duşanbe, urmează să urce până la o altitudine de 335 de metri şi să devină astfel cel mai înalt baraj din lume.

De un mare simbolism pentru preşedintele tadjik, acest proiect, estimat la 3,1 miliarde de euro, a fost încredinţat grupului italian Salini Impreglio, iar prima unitate de producţie ar urma să fie gata până la sfârşitul lui noiembrie.

Ramadanul, una dintre sărbătorile religioase musulmane cele mai respectate în Tadjikistan, a început la 16 mai şi se va încheia în 14 iunie.

Citește și : Parisul cere viitorului guvern italian, populist şi eurosceptic, să respecte angajamentele europene

După ce a trecut în anii 1990 printr-un sângeros război civil, Tadjikistanul a făcut din lupta împotriva integrismului religios o prioritate. Autorităţile au luat în 2015 măsuri radicale pentru contracararea influenţei în creştere a extremiştilor religioşi, printre care raderea forţată a bărbilor, restricţii pentru pelerinajul anual la Mecca şi o campanie împotriva portului de hijab.