DISTRIBUIȚI

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins joi reclamaţia unei asociaţii de familii din UE care contestă politica europeană privind clima, pe motiv de lipsă a calităţii procesuale a reclamanţilor, transmite dpa, potrivit agerpres.  

Familii din Germania, Franţa, Italia, Portugalia şi România, cărora li s-au alăturat şi unele din Kenya şi Fiji, au susţinut împreună cu o asociaţie a laponilor din Suedia că măsurile comunitare sunt ineficiente în privinţa controlului vârfurilor de emisie de gaze cu efect de seră.


Citește și : Peste 30 de milioane de americani s-au infectat cu coronavirus

Cele zece familii şi etnicii sami care au contestat politica UE adoptată în 2018 lucrează în domeniile agriculturii şi turismului şi au cerut Curţii să ordone măsuri mai stricte de reducere a emisiilor.

Tribunalul – prima instanţă a Uniunii – respinsese deja reclamaţia ca inadmisibilă, pe motiv că familiile nu sunt afectate individual de legislaţie.

Reclamanţii au făcut apel, dar CJUE a susţinut decizia instanţei inferioare şi au respins demersul. Curtea a argumentat că dacă ar fi admise astfel de reclamaţii, ar exista „riscul de a face irelevante condiţiile de admisibilitate prevăzute” în tratatul Uniunii Europene, arată un comunicat de presă.

Citește și : Liderii din UE discută despre accelerarea vaccinării

Sanna Vannar, reprezentantă a organizaţiei tinerilor sami în dosar, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de sentinţă. Ea a arătat că „poporul sami trăieşte zi de zi în mijlocul crizei climatice. Vedem cum criza climatică afectează renii, natura şi cultura noastră. Am vorbit despre aceste schimbări şi despre impactul lor de atâta vreme. Din păcate, nimeni nu ne-a ascultat. Sunt furioasă şi frustrată că UE nu ia în serios această problemă şi nu o tratează ca pe o urgenţă – deoarece este o urgenţă pentru popoarele indigene din Europa”.