DISTRIBUIȚI

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis marţi că produsele alimentare care provin din teritorii ocupate de statul Israel trebuie să poarte menţiunea teritoriului lor de origine, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit CJUE, faptul de a aplica, pe produse alimentare, menţiunea conform căreia statul Israel este „ţara de origine” a acestora, în condiţiile în care respectivele produse alimentare sunt în realitate originare din teritoriile care dispun fiecare de un statut internaţional propriu şi distinct de cel al acestui stat, ar fi de natură să inducă în eroare consumatorii.


Citește și : Zeci de rachete, lansate din Gaza spre Israel după uciderea unui lider palestinian

„Curtea a declarat că menţionarea teritoriului de origine a produselor alimentare în cauză este obligatorie, cu scopul de evita inducerea în eroare a consumatorilor cu privire la faptul că Statul Israel este prezent în aceste teritorii în calitate de putere ocupantă, iar nu în calitate de entitate suverană”, se arată în decizia CJUE.

La originea acestei decizii, care se aplică tuturor statelor membre, stă o decizie contestată a Ministrului francez al Economiei din luna noiembrie 2016, care obliga o etichetare diferită a produselor provenind din teritoriile ocupate de Israel începând cu iunie 1967.

Pe lângă vin, fermierii israelieni cultivă şi ambalează ierburi, fructe şi legume în teritoriile ocupate, multe din acestea fiind exportate spre UE şi etichetate drept ‘Product of Israel’.

Citește și : Sute de studenţi francezi, în stradă după ce un coleg de-al lor şi-a dat foc la Lyon

Uniunea Europeană este primul partener comercial al Israelului, valoarea schimburilor ridicându-se la 36,2 miliarde euro în 2017. În acelaşi an, importurile UE din Israel s-au ridicat la aproximativ 14,7 miliarde euro. Comisia Europeană nu a publicat statistici oficiale cu privire la importurile care provin din „coloniile israeliene”, dar estimează că acestea reprezintă mai puţin de 1% din volumul total.