DISTRIBUIȚI

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit luni că procurorii germani nu pot emite mandate de arestare europene, deoarece nu dispun de o independenţă politică suficientă. Decizia a fost luată în legătură cu un acuzat român şi doi lituanieni, transmite DPA, potrivit agerpres.

Cei trei sunt acuzaţi de omor, jaf şi vătămări corporale grave, iar procurorii din Germania au emis mandate de arestare europene pe numele lor. Acuzaţii au cerut Curţii Supreme şi Înaltei Curţi din Irlanda să invalideze mandatele.


Citeşte şi: Jeremy Corbyn vrea alegeri generale sau un nou referendum pentru Brexit

Conform legislaţiei UE, mandatele de arestare europene trebuie emise de o autoritate judiciară, iar românul şi lituanienii în cauză au susţinut că procurorii din Germania fac parte din puterea executivă, în cadrul ministerului justiţiei, ceea ce creează riscul unor imixtiuni politice.

Instanţele irlandeze au înaintat cazul Curţii de Justiţie a UE, care a acceptat în parte argumentele contestatarilor.

CJUE a arătat, într-un comunicat de presă, că autorităţile care emit un mandat de arestare european trebuie să separe cele două funcţii – executarea mandatului şi revizuirea judecătorească. Autoritatea emitentă „trebuie să îşi poată exercita funcţiile în mod obiectiv, ţinând seama de toate probele incriminatoare şi dezincriminatoare, fără a fi expusă riscului ca puterea sa de decizie să fie supusă unor orientări sau instrucţiuni externe”, au arătat judecătorii.

Citeşte şi: ALERTĂ – Liviu Dragnea a fost CONDAMNAT la 3 ani și 6 luni de închisoare cu EXECUTARE

Instanţa cu sediul în Luxemburg a mai explicat că independenţa este necesară deoarece astfel de mandate trebuie să respecte aceleaşi standarde în întreaga Uniuune Europeană. Spre deosebire de situaţia din Germania, procurorul general din Lituania este suficient de independent de puterea executivă şi poate fi considerat „autoritate judiciară emitentă” conform legislaţiei europene, a stabilit CJUE.

Dosarul urmează să fie retrimis instanţelor naţionale.