DISTRIBUIȚI

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis marţi că reformele judiciare din Polonia ar putea contraveni legislaţiei Uniunii Europene, semnalează dpa, potrivit agerpres. Mai exact, este vorba despre eliminarea posibilităţii unei revizuiri judecătoreşti efective a respingerii unor magistraţi în procedura de nominalizare la Curtea Supremă de Justiţie.

Reformele în cauză se referă la Consiliul Judiciar Naţional (KRS) şi împiedică apelurile candidaţilor nerecomandaţi de KRS pentru Curta Supremă.


Citeşte şi: Americanii cer Riadului SĂ DESFIINŢEZE brigada care l-a omorât pe Khashoggi

Statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia „de a oferi căi de atac suficiente pentru a asigura protecţia legală efectivă a persoanelor în domeniile reglementate de legile UE”, a arătat CJUE într-o declaraţie de presă referitoare la decizie.

Curtea a explicat că lipsa unor astfel de căi de atac în numirile la instanţa supremă poloneză „poate da naştere unor îndoieli sistemice ale persoanelor privind independenţa şi imparţialitatea judecătorilor numiţi la finalul procedurii respective”.

De asemenea, reformarea contestată a KRS poate contraveni principiilor din tratatul UE referitoare la cooperarea sinceră şi sistemul de cooperare între instanţele naţionale şi CJUE, deoarece ar putea împiedica instanţele din Polonia să adreseze Curţii întrebări în cauze similare.

CJUE a decis că ultimul cuvânt trebuie să îl aibă Curtea Supremă Administrativă a Poloniei (NSA). Dacă NSA constată o încălcare a legislaţiei europene, trebuie să elimine prevederile legale controversate, indiferent dacă acestea sunt de natură legislativă sau constituţională, a hotărât CJUE.

La luarea deciziei, NSA poate şi să analizeze independenţa KRS faţă de puterile executivă şi legislativă, care potrivit CJUE „poate fi relevantă pentru a stabili dacă judecătorii selectaţi pot îndeplini criteriile de independenţă şi imparţialitate”.

Citeşte şi: China vrea să-şi vaccineze 40% din populaţie până la sfârşitul lui iulie

Criticii guvernului de la Varşovia au argumentat că după ce majoritatea parlamentară controlată de partidul guvernamental Lege şi Justiţie (PiS) a modificat în 2018 componenţa KRS, Consiliul nu mai este independent politic.

Înainte de reformă, majoritatea membrilor KRS erau aleşi de judecători, nu de deputaţi.

Reformele judiciare realizate de PiS au adus guvernul Poloniei în conflict cu Comisia Europeană, care se teme că este afectată independenţa judiciară.