DISTRIBUIȚI

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi amendarea Spaniei cu 15 milioane de euro pentru că nu a reuşit să transpună în legislaţia naţională regulile UE privind protecţia datelor personale în timpul anchetelor poliţiei, trasnmite Reuters, potrivit agerpres.

Madridul trebuie, de asemenea, să plătească 89.000 de euro pentru fiecare zi în care continuă să încalce legislaţia europeană asupra protecţiei datelor personale.


Citeşte şi: O echipă de medici români a ajuns în capitala Slovaciei

Uniunea Europeană a adoptat normele respective în 2016, în scopul protejării datelor personale ale cetăţenilor atunci când ele sunt procesate de poliţie şi de autorităţile judiciare. Spania nu a reuşit să respecte data limită – mai 2018 – pentru transpunerea regulilor UE în legislaţia naţională, ceea ce a determinat Comisia Europeană să se adreseze justiţiei.

”Prin decizia de astăzi, Curtea declară că Spania nu a reuşit să-şi respecte obligaţiile”, a explicat CJUE.

Decizia CJUE nu priveşte un caz anume de încălcare a protecţiei datelor personale în Spania.

Citeşte şi: EMA a început analizarea medicamentului Regdanvimab

Este prima dată când CJUE impune în acelaşi timp o amendă în sumă forfetară şi penalităţi zilnice, ceea ce reflectă ”gravitatea şi durata încălcării”, a adăugat instanţa europeană.

Spania se angajase să transpună până în martie 2020 normele europene privind protecţia datelor personale în legislaţia sa, dar nici acest termen nu a fost respectat din cauză că ţara aştepta formarea unui nou guvern.