DISTRIBUIȚI
RTE

Alarma de seism a sunat în capitala Mexicului cu 72 de secunde înainte ca mişcarea telurică să fie resimţită, ceea ce le-a dat oamenilor timp să iasă din case, a spus primarul Miguel Angel Mancera.

Patricia Gutierrez, profesoară de engleză în vârstă de 66 de ani, dormea după amiază împreună cu nepoata ei de 11 luni, Julie, când a auzit sirena distinctivă. ”Ea (fata) a recunoscut sunetul. Când am deschis ochii, am văzut în ochii ei groază. (…) Nu a spus nimic”, povesteşte Gutierrez despre nepoata ei, după cum relatează Reuters, conform agerpres.


Femeia a reuşit să părăsească apartamentul de la parter înainte să înceapă cutremurul. ”Am lăsat telefonul, totul, cu excepţia pantofilor şi a copilulului”, a spus ea.

Citește și : CUTREMUR puternic în Mexic. Preşedintele a declarat stare de urgenţă

Autorităţile au spus că nu au fost raportate decese legate direct de cutremur la nivel naţional. Singurele decese raportate au avut loc la sol după prăbuşirea unui elicopter cu care ministrul de interne Alfonso Navarrete şi alţi oficiali se deplasau în zona din apropierea epicentrului, în statul Oaxaca. Aceştia au supravieţuit accidentului şi nu au fost răniţi.

Cutremurul a lăsat, în schimb, aproape un milion de case şi întreprinderi fără curent electric în capitală şi în sudul ţării. Cel puţin 50 de locuinţe au suferit pagube în statul sudic Oaxaca, care, alături de Mexico City, nu şi-au revenit după cutremurul de 8,2 grade din septembrie anul trecut care a provocat pagube pe scară largă.

Epicentrul cutremurului de vineri a fost situat la aproximativ 145 km de staţiunea Puerto Escondido de pe coasta Pacificului, din sudul statului Oaxaca, la o adâncime de 24,6 km, conform Institutului american de geologie. Seismul a fost urmat de 225 de replici, potrivit serviciului naţional de seismologie, provocând panică la scară largă.