DISTRIBUIȚI
Pinterest

Conservatorii aflaţi la putere la Varşovia se pregătesc să-şi pună în aplicare marţi controversatele reforme judiciare, fără să dea niciun semn de flexibilizare, în pofida procedurii de infringement lansată în ajun de Comisia Europeană, informează AFP, potrivit agerpres.

Manifestaţii de sprijin pentru judecătorii care contestă această reformă sunt aşteptate marţi seara şi miercuri dimineaţa în faţa sediului Curţii Supreme din Varşovia.


Citeşte şi: Doisprezece copii şi antrenorul lor de fotbal, blocaţi timp de nouă zile într-o peşteră din Thailanda, au fost găsiţi în viaţă

Comisia Europeană a trimis luni o „scrisoare de notificare” a autorităţilor poloneze la care Polonia are termen de o lună pentru a răspunde, prima etapă a unei proceduri care poate duce în final până la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi la eventuale sancţiuni financiare.

În această marţi intră în vigoare reforma Curţii Supreme, care permite pensionarea din oficiu a peste o treime din judecătorii Curţii (27 din 72) ale căror vârste depăşesc 65 de ani.

Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de conservatori cu scopul afişat de a îndepărta magistraţii care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.

În aceeaşi zi, preşedintele Andrzej Duda ar urma să-i comunice şefei Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, ea însăşi având vârsta de pensionare, data la care ar urma să plece din post, conform declaraţiei făcute luni de o colaboratoare apropiată a şefului statului polonez, jurista Anna Surowka-Pasek.

Malgorzata Gersdorf ar urma să fie înlocuită provizoriu de către un judecător de la Curtea Supremă ales de şeful statului, în aşteptarea alegerii succesorului acesteia.

Or, Gersdorf refuză să se retragă, invocând un pasaj din Constituţie, care stabileşte durata mandatului său la şase ani, ceea ce ar situa plecarea sa la orizontul anului 2020.

Pentru conservatorii aflaţi la putere, reforma Curţii Supreme face parte dintr-un efort indispensabil pentru a sparge o castă de judecători pe care ei o consideră coruptă şi descendentă din predecesorii săi comunişti.

Pentru opoziţia centristă, în schimb, partidul la putere Lege şi Justiţie (PiS) caută să preia controlul asupra aparatului judiciar pentru a-şi asigura un control complet asupra statului.

Citeşte şi: Un general iranian acuză Israelul de „furt de nori”

Ea îi acuză pe conservatori că încalcă unul din principiile fundamentale ale democraţiei, cel al separării puterilor, şi că vrea să favorizeze alegerea responsabililor-cheie ai aparatului judiciar dintre magistraţii care le sunt fideli.

Poziţia Comisiei Europene se apropie de cea a opoziţiei poloneze, notează AFP.

„Lipsa de progres” în discuţiile cu guvernul conservator polonez a determinat executivul european – garant al tratatelor – să lanseze această procedură de infringement cu „maximă urgenţă”, a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

„În acelaşi timp, Comisia este pregătită să continue dialogul despre statul de drept cu Polonia, care rămâne calea preferată de Comisie pentru a rezolva ameninţarea sistemică asupra statului de drept în Polonia”, a subliniat totodată Schinas.

O importantă manifestaţie de susţinere a judecătorilor este prevăzută marţi seara în faţa Curţii Supreme, în timp ce miercuri dimineaţa – deci în 4 iulie, data la care judecătorii „pensionaţi” ar trebui să nu se mai prezinte la post – magistraţii prevăd, dimpotrivă, să intre acolo în procesiune, îmbrăcaţi în togile lor, înconjurând-o pe dna Gersdorf.