DISTRIBUIȚI

Liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a participat duminică la referendumul de autodeterminare pe care a încercat să îl organizeze în ciuda interdicţiei acestui vot de către justiţie, potrivit unor imagini difuzate pe contul de Twitter al executivului regional, informează AFP şi DPA.

Puigdemont a votat la Cornella del Terri, la câţiva kilometri de secţia unde ar fi trebuit să voteze dar care a fost închisă de forţele speciale de poliţie, a anunţat guvernul catalan, postând două fotografii. Vicepreşedintele său Oriol Junqueras şi mulţi cetăţeni catalani au început de asemenea să voteze, potrivit autorităţilor regionale.


Printre altele, guvernul spaniol a apărat raidurile poliţiei împotriva referendumului catalan.

Intervenţia poliţiei a fost necesară pentru a opri referendumul catalan interzis, a declarat reprezentantul guvernului spaniol
în regiune.

„Am fost obligaţi să facem ceea ce nu am fi vrut să facem”, a spus delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, într-o conferinţă de presă.

Millo s-a exprimat după ce poliţia naţională spaniolă a luat cu asalt mai multe secţii de votare şi a confiscat urne, notează DPA.

Cu puţin timp înainte, trupele speciale ale poliţiei spaniole au intrat în forţă duminică dimineaţă în secţia unde urma să voteze şeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont, a constatat un jurnalist de la AFP TV. 

Poliţiştii au format un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont trebuie să depună buletinul său de vot, pentru a îndepărta mulţimea, forţând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.