DISTRIBUIȚI

Guvernul elen va menţine măsura de reţinere pe insulele din Marea Egee a solicitanţii de azil sosiţi din Turcia, după o decizie prin care justiţia îi autorizase pe nou-veniţi să circule pe întreg teritoriul Greciei, a indicat luni Ministerul pentru Politica privind Migraţia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Acesta a precizat că reţinerea pe insule este permisă de o nouă decizie a serviciului de azil, care se întemeiază pe o altă justificare decât cea respinsă de justiţie miercurea trecută.


Citeşte şi: Bilanţul atacului de la Toronto: 10 morţi şi 15 răniţi; atacatorul, un bărbat de 25 de ani din Toronto

‘Solicitanţilor de azil care sosesc pe insule li se va înmâna o notă în care se va preciza că trebuie să rămână pe loc pentru a facilita examinarea cererii lor’, a declarat pentru AFP o sursă din minister.

În urma recursului Consiliului grec al refugiaţilor, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării, s-a pronunţat miercuri împotriva limitărilor la libera circulaţie impuse migranţilor sosiţi pe insulele elene după intrarea în vigoare, în martie 2016, a acordului UE-Turcia vizând întreruperea rutei de migraţie prin Marea Egee.

Consiliul refugiaţilor a denunţat luni ‘o lovitură dată statului de drept’, evocând presiuni exercitate de Comisia Europeană. Continuarea reţinerii pe insule ‘va continua să-i expună pe refugiaţi la suferinţe’ şi să alimenteze tensiunile cu localnicii, arată Consiliul într-un comunicat, rezervându-şi dreptul de a sesiza din nou justiţia.

Citeşte şi: 18 oameni au murit într-un incendiu provocat în China. Piromanul a fost arestat 

Decizia Consiliului de Stat fusese salutată de organizaţii neguvernamentale de apărare a drepturile omului, printre care Amnesty International, care de mai multe luni trag semnale de alarmă în ce priveşte condiţiile de trai ale celor în jur de 15.000 de solicitanţi de azil aflaţi pe insule.

Anunţul guvernului de la Atena survine pe fondul incidentelor produse pe insula Lesbos în noaptea de duminică spre luni, când mai mult de zece migranţi afgani au fost răniţi în ciocniri cu militanţi extremişti de dreapta.