DISTRIBUIȚI
Daily Mail
Palestinian activists sit on on a vehicle of a delegation from the U.S. Embassy in Jerusalem as they arrive for a meeting in Beit Jala, West Bank, Monday, May 21, 2018. A small group of Palestinian protesters in the West Bank has pelted an American diplomatic vehicle with eggs to protest the recent move of the U.S. Embassy to Jerusalem. (AP Photo/Mahmoud Illean)

Manifestanţi palestinieni au aruncat cu ouă, luni, în Cisiordania, în direcţia unei delegaţii americane pentru a o împiedica să asiste la un eveniment organizat în acest teritoriu ocupat de Israel, relatează AFP, potrivit agerpres.

Un grup format din circa 15 de persoane purtând pancarte cu sloganuri antiamericane au blocat la Beit Jala, în apropiere de Bethleem, o maşină a consulatului american la Ierusalim aruncând cu ouă asupra acesteia şi cerându-i să plece, a constatat un fotoreporter al agenţiei France Presse.


Citește și : Ancheta rusă: Trump acuză CIA din timpul administraţiei Obama că a vrut să comită un ”asasinat politic”

Manifestanţii purtau pancarte pe care se putea citi: „Guvernul american nu este binevenit în Palestina” sau „Trump, Ierusalimul nu este capitala Sionului”.

Ulterior, maşinile au părăsit zona.

Decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a transfera acolo ambasada Statelor Unite, până atunci cu sediul la Tel Aviv, i-a înfuriat pe palestinieni.

Aceştia din urmă reclamă un „act de ostilitate” împotriva dreptului internaţional, considerând că este vorba despre negarea revendicărilor lor asupra Ierusalimului de Est, sector al Oraşului Sfânt ocupat şi anexat de Israel, unde vor să instaleze capitala statului la care aspiră.

ONU consideră Ierusalimul de Est ca fiind ocupat de Israel şi este de părere că ambasadele nu trebuie să îşi aibă sediul la Ierusalim, aşteptând ca statutul oraşului, una dintre chestiunile cele mai spinoase ale conflictului israeliano-palestinian, să fie reglementat între cele două părţi.

Citește și : Un nou acord mai vast cu Iranul va fi „foarte dificil” de încheiat, afirmă ministrul britanic de externe

În urma incidentului de la Beit Jala, un responsabil al Departamentului de Stat american a acuzat luni o tentativă de „intimidare”, afirmând că delegaţia consulatului american venea „să promoveze educaţia şi schimburile culturale cu poporul palestinian”.

„Deşi nu a fost nimeni rănit, obiectivul a fost clar de intimidare. Statele Unite resping folosirea violenţei sau intimidarea pentru a exprima opinii politice”, a spus el, citat de AFP.