DISTRIBUIȚI
pinterest.com

Un număr record de 27,3 milioane de oameni din Republica Democrată Congo, adică circa o treime din populaţia ţării, suferă de foamete acută, în principal din cauza conflictului şi a impactului economic al pandemiei de COVID-19, a anunţat marţi ONU, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Aceste cifre arată că RD Congo concentrează în momentul de faţă cel mai mare număr de oameni de pe plan mondial care au nevoie de ajutor alimentar de urgenţă, au subliniat într-o declaraţie comună Programul Alimentar Mondial (PAM) şi Organizaţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO).


Citește și : Noua preşedintă a Tanzaniei SCHIMBĂ politica negaționistă față de COVID-19

Pe lângă conflict şi pandemie, la creşterea acestei cifre a contribuit şi faptul că ultimele studii au cuprins o populaţie mai extinsă decât cele anterioare.

„Pentru prima dată, am putut analiza vasta majoritate a populaţiei, ceea ce a contribuit la stabilirea nivelului real dezastruos al insecurităţii alimentare din RDC”, a explicat reprezentantul PAM în ţara africană, Peter Musoko.

„Această ţară ar trebui să-şi poată hrăni populaţia şi să exporte surplusul. Nu putem avea copii care merg la culcare flămânzi şi familii care nu-şi permit să mănânce în fiecare zi”, a adăugat oficialul ONU.

Cele mai afectate zone sunt în provinciile estice Ituri, Kivu de nord şi de sud şi Tanganyka, precum şi provincia centrală Kasai, toate marcate de conflictul dintre rebeli şi forţele guvernamentale.

Localnicii care au fost nevoiţi să se refugieze din calea conflictului şi s-au întors acasă şi-au găsit recoltele devastate, unii supravieţuind doar cu buruieni sau cu frunze de manioc, conform ONU.

Violenţele comise de miliţii persistă de decenii la rând în Congo, mai ales în regiunile de graniţă din est cu Burundi, Rwanda şi Uganda, în pofida sfârşitului războiului civil, în 2003.

Dintre cei 27,3 milioane de congolezi care suferă de foame, circa 6,7 milioane sunt consideraţi a se afla în faza de „urgenţă”, ultima fază înainte de foamete, conform unei analize a iniţiativei IPC (Integrated Food Security Phase Classification, Clasificarea integrată a fazelor securităţii alimentare).