DISTRIBUIȚI
Sputnik News

Circa 20.000 de persoane s-au adunat vineri în piaţa centrală din Erevan în semn de susţinere faţă de principalului candidat al opoziţiei, Robert Kocharian, în ultima zi a campaniei pentru alegerile legislative anticipate de duminică din Armenia, relatează AFP, potrivit agerpres

Joi, un număr comparabil de susţinători ai premierului în exerciţiu Nikol Pashinyan, care a evocat riscul de revolte în cazul victoriei opozanţilor săi, s-au adunat în acelaşi loc.


Citește și : Alegeri parlamentare anticipate în Armenia

Protestatari de toate vârstele, inclusiv familii cu copii, au fluturat steaguri armene, ruseşti şi ale formaţiunii politice a lui Robert Kocharian, în vârstă de 66 de ani, care a condus această mică fostă republică sovietică din Caucaz în perioada 1998-2008.

Formaţiunea sa politică „Armenia” este creditată cu 29% din intenţiile de vot, aproape la egalitate cu Partidul Contractul Civil al lui Nikol Pashinyan, potrivit sondajelor.

„Avem încredere în Kocharian, îi încredinţăm vieţile noastre şi viitorul naţiunii noastre”, a declarat pentru AFP una dintre protestatare, Medea Petrossian, de profesie medic.

Armenii sunt chemaţi duminică la urne în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate pe care premierul Nikol Pashinyan a fost nevoit să le convoace după o amplă mişcare de protest în stradă, în februarie, însoţită de apeluri la demisia sa lansate de şeful Statului Major şi de mai mulţi generali, pe care le-a denunţat ca fiind o adevărată lovitură de stat militară.

Citește și : UE se pregătește ‘să-l ardă la buzunar’ pe Lukaşenko

Cauza crizei politice din această mică republică ex-sovietică din Caucaz, cu o populaţie de trei milioane de locuitori, este înfrângerea militară traumatizantă suferită în noiembrie anul trecut în faţa Azerbaidjanului. Subechipată, armata armeană nu a putut face faţă azerilor susţinuţi de Turcia, dronelor ucigaşe şi mercenarilor sirieni, care doreau să recucerească autoproclamata republică Nagorno-Karabah, enclavă azeră populată în întregime de armeni.