DISTRIBUIȚI
mirror.co.uk

Cipru a suspendat extrădarea în ţara sa a unui egiptean acuzat de deturnarea unui avion EgyptAir către insula mediteraneană, după o intervenţie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Ministerul cipriot al Justiţiei a declarat că procedura de extrădare a lui Seif al-Din Mohamed Mostafa a fost suspendată, pentru ca CEDO, care supraveghează aplicarea drepturilor omului în ţările Consiliului Europei, să îi examineze cazul.


Citește și : FIUL lui Osama bin Laden, aşa cum numai CIA îl ştie! Imagini inedite cu Hamza – VIDEO

Cairo cere Ciprului extrădarea acestui bărbat pe care vrea să îl judece pentru că a deturnat, ameninţând să activeze o centură explozivă falsă, un zbor EgyptAir între Alexandria şi Cairo la 29 martie 2016.

CEDO „a cerut Ciprului să suspende temporar extrădarea spre Egipt a lui Seif al-Din Mohamed Mostafa, solicitată de autorităţile ţării sale pentru piraterie”, a declarat ministerul cipriot într-un comunicat.

Justiţia cipriotă a dat undă verde predării bărbatului autorităţilor egiptene, în virtutea unui acord de extrădare cu Egiptul.

Dar avocaţii apărării au contestat această decizie, susţinând că egipteanul este un opozant al regimului şi din această cauză riscă să nu beneficieze de un proces echitabil.

Citeşte şi: Situaţie de URGENŢĂ la bordul unui avion de pasageri. Piloţii au decis să aterizeze pe cel mai apropiat aeroport – FOTO

În timpul unei audieri, bărbatul a declarat că a deturnat avionul pentru a putea cere azil în Italia, de unde dorea sa denunţe guvernul „represiv” al ţării sale. El a cerut tribunalului să nu-l extrădeze, spunând că se teme de „tortură” şi „moarte”.

Bărbatul l-a obligat pe pilot să aterizeze pe aeroportul din Larnaca, în sudul Ciprului, unde pasagerii au fost eliberaţi înainte ca el să se predea. El este de atunci în detenţie prezentivă în insulă.

Descris ca fiind „instabil psihologic”, el a cerut azil în Cipru, care i l-a refuzat motivând că a comis „infracţiuni grave”.