DISTRIBUIȚI
Adevarul

Ministrul cipriot de Finanţe, Harris Georgiades, a anunţat marţi că Guvernul de la Nicosia a înăsprit procedurile de verificare pentru solicitanţii care speră să obţină un paşaport cipriot în cadrul programului de naturalizare a persoanelor care investesc în Cipru, informează AP, potrivit agerpres.

Harris Georgiades a subliniat marţi că noile proceduri vor fi „mai stricte şi mai credibile”. În plus, numărul de paşapoarte care vor fi acordate în cadrul acestui program va fi limitat la 700 pe an.


Citește și : Un an de la atentatul din Manchester. Theresa May și prinţul William, alături de familii la o ceremonie în memoria victimelor

Georgiades a recunoscut că este posibil să fi existat unele „deficienţe” în conformitate cu precedentele prevederi, dar a respins ideea că „paşaportul cipriot este de vânzare” şi acuzaţiile în acest sens apărute în media.

Anul trecut, acelaşi Harris Georgiades anunţa că începând din 2013 şi până în 2017, au fost eliberate aproximativ 2.000 de paşapoarte pentru cetăţenii străini care investesc cel puţin două milioane de euro într-o proprietate imobiliară sau 2,5 milioane de euro în obligaţiuni guvernamentale sau companiile cipriote, iar impactul acestui program a fost unul semnificativ, fiind atrase investiţii străine în valoare de aproximativ 4,4 miliarde de euro, echivalentul a 25% din Produsul Intern Brut al ţării.

Potrivit PricewaterhouseCoopers, jumătate din paşapoartele eliberate de Cipru au ajuns la cetăţenii ruşi care în mai puţin de şase luni au obţinut un document legal care le permite să călătorească fără vize în 147 de ţări din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie şi Japonia.

Citește și : Cel puţin 12 membri ai forţelor afgane, uciși în atacuri ale talibanilor în estul Afganistanului

În 2014, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care stipulează că cetăţenia UE nu trebuie să devină o marfă de vânzare.