DISTRIBUIȚI
Clinical Trials Arena

Cipru aşteaptă primele livrări de vaccinuri contra noului coronavirus în ianuarie, ca parte a distribuirii lor în toată Uniunea Europeană, au anunţat, marţi, responsabili de pe insula mediteraneană, scrie AFP, potrivit news.ro

Guvernul speră să primească vaccinurile din decembrie, în cadrul sistemului de aprobare şi de distribuire european, dar livrarea lor a fost întârziată.


Citește și : David Sassoli a deschis simbolic sesiunea plenară a Parlamentului European la Strasbourg

Cipru aşteaptă 168.000 de doze în săptămânile viitoare. Primele 48.000, în ianuarie, vor fi cele dezvoltate de laboratoarele BioNTech şi Pfizer.

„Primul lot de vaccinuri Pfizer/BioNTech este aşteptat în ianuarie”, a declarat jurnaliştilor Olga Kalakouta, director adjunct al serviciilor medicale de stat.

Cipru a comandat în total aproape 3 milioane de doze de la laboratoarele AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sanofi şi GSK, Curevac, Moderna, Novavax şi Janssen.

Cu excepţia vaccinului Janssen, la celelalte două injecţii sunt necesare pentru a fi imunizat.

Obiectivul este de a vaccina 350 de persoane pe zi, în 38 de centre de vaccinare, a precizat Kalakouta.

Prioritatea la vaccinuri vor avea personalul medical şi persoanele vulnerabile care suferă de boli grave.

Citește și : Austria îşi apără programul de testare anti-COVID în masă în pofida începutului greoi

Membră a Uniunii Europene, Cipru participă la toate acordurile semnate între Comisia Europeană şi producătorii de vaccinuri.

Autorităţile cipriote au înregistrat 15.450 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei, dintre care 82 de victime.

Ministrul Sănătăţii, Constantinos Ioannou, a confirmat că vaccinarea nu va fi obligatorie.