DISTRIBUIȚI
Reuters

Ciocniri au izbucnit vineri între manifestanţi palestinieni şi militari israelieni în apropierea barierei care desparte Fâşia Gaza şi Israelul, unde violenţe s-au soldat săptămâna trecută cu 19 morţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

Palestinieni au incendiat pneuri şi au aruncat cu pietre în soldaţi israelieni, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe reale, potrivit unor corespondenţi AFP aflaţi la faţa locului.


Citeşte şi: Trump îşi dă drumul la gură şi vorbeşte despre presupusa lui aventură cu o actriţă porno

Casa Albă i-a îndemnat pe palestinieni joi, cu o zi înainte de aceaste noi manifestaţii în Fâşia Gaza, să nu se apropie de bariera care marchează frontiera cu Israelul.

”Statele Unite îi îndeamnă cu forţă pe liderii manifestanţilor să spună clar şi răspicat că manifestanţii trebuie să protesteze în mod paşnic (…) şi să nu se apropie de bariera de la frontieră în vreun fel”, a subliniat, citat într-un comunicat, Jason Greenblatt, emisarul lui Donald Trump în conflictul israeliano-palestinian.

Consemnul dat de Israel – să se tragă, la frontieră – pe 30 martie, când 18 palestinieni au fost ucişi prin împuşcare, rămâne în vigoare vineri, la aceste manifestaţii.

Palestinienii cer prin aceste manifestaţii să se permită întoarcerea refugiaţilor, care au părăsit teritoriul israelian la înfiinţarea statului israelian şi să se pună capăt blocadei impuse de Israel Fâşiei Gaza.

Organizatorii s-au angajat să împiedice grupuri mici de protestatari care încearcă să se apropie de barieră pentru a lansa pneuri în flăcări sau a arunca cu pietre în lunetişti de elită postaţi de cealaltă parte a frontierei.

Tineri palestinieni au strâns în ultimele zile pneuri, pe care intenţionează să le incendieze pentru a-i împiedica pe lunetişti să-i vadă clar.

Citeşte şi: Un român a murit în Italia, STRIVIT pe şantierul în care lucra

Ziua de 30 maerie a fost cea mai sângeroasă de la războiul din 2014 între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, care guvernează în Fâşia Gaza.

În pofida unor critici ONU şi UE, care au reclamat o ”anchetă independentă” cu privire la folosirea gloanţelor reale de către Israel, conducători israelieni au refuzat să schimbe consemnul cu privire la deschiderea focului asupra manifestanţilor.

”Dacă există provocări, va exista o reacţie dintre cele mai dure, ca săptămâna trecută. Nu intenţionăm să schimbăm consemnul cu privire la tiruri, rămânem pe aceeaşi linie”, a ameninţat la postul militar de radio ministrul israelian al Apărării Avigdor Lieberman.