DISTRIBUIȚI
afp

La graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel au izbucnit miercuri confruntări între sute de demonstranţi palestinieni şi soldaţi israelieni, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Confruntările au avut loc în cursul manifestaţiilor ce marchează Ziua Catastrofei (Nakba Day). ‘Nakba’ înseamnă ‘catastrofă” în limba arabă şi palestinienii o folosesc pentru a se referi la crearea statului Israel în 1948, pe care ei o marcheză în fiecare an pe 15 mai cu proteste de masă care adesea iau o turnură violentă.


Citeşte şi: Fiul lui Trump a acceptat să fie audiat în Senatul american

Medici şi paramedici au afirmat că trei palestinieni au fost răniţi în cursul confruntărilor cu soldaţi israelieni.

Potrivit unor martori, soldaţii israelieni au aruncat cu apă din canalizare împotriva demonstranţilor, au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva lor, pentru a-i dispersa şi a-i ţine departe de gardul de la frontieră.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a afirmat că circa 1.200 de persoane turbulente şi demonstranţi au protestat la gardul de la frontieră şi că armata a recurs la mijloace de dispersare a lor.

Postul de radio Al-Aqsa, aflat în subordinea Hamas, a relatat că se aşteaptă ca mii de persoane să se alăture Marşului Catastrofei în estul Gazei, care este organizat de către cea mai importantă comisie privind Marele Marş al Reîntoarcerii.

Citeşte şi: Manifestaţii violente împotriva construirii unei catedrale în Ekaterinburg

În ultimul an, palestinienii din Fâşia Gaza organizează proteste săptămânale de-a lungul gardului de la graniţă. Ei cer dreptul la reîntoarcere pentru refugiaţii palestinieni şi urmaşii lor în teritoriul pe care se află în prezent Israelul, precum şi o încetarea a blocadei impuse de către statul evreu de 12 ani.

Conform Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas, de la debutul demonstraţiilor, armata israeliană a împuşcat şi a ucis 305 demonstranţi palestinieni, inclusiv 59 de copii şi 10 femei.