DISTRIBUIȚI
AP

Cel puţin şase persoane au fost spitalizate şi zeci au primit îngrijiri medicale în apropiere de Parlamentul libanez în urma unor ciocniri care au avut loc miercuri între forţele de securitate şi sute de manifestanţi veniţi să marcheze împlinirea unui an de la explozia din portul Beirut, a anunţat Crucea Roşie, relatează AFP, scrie agerpres.

În timp ce mii de libanezi s-au adunat în apropierea portului, alte câteva sute s-au îndreptat spre Parlament, unii încercând că treacă de sârma ghimpată şi de blocurile de beton care blochează diferitele intrări în clădire.


Citește și : Ani grei de închisoare pentru doi iranieni cu dublă cetăţenie

Manifestanţii au început să arunce cu pietre asupra forţelor de securitate, care au răspuns cu tiruri cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa. De asemenea, relatează AFP, poliţiştii i-au lovit cu bastoane pe unii dintre manifestanţi.

Ciocnirile s-au soldat cu zeci de răniţi, între care şase spitalizaţi, potrivit Crucii Roşii, care le-a acordat îngrijiri celor mai mulţi la faţa locului.

La câteva sute de metri de aceste ciocniri a fost oficiată o slujbă în apropierea portului, pentru a comemora victimele exploziei care a distrus cartiere întregi din Beirut pe 4 august 2020.

Mii de libanezi s-au îndreptat spre port pentru pentru a marca împlinirea unui an de la această tragedie, dar şi pentru a cere să se facă dreptate, în condiţiile în care niciun vinovat nu a fost încă judecat iar cei responsabili continuă să blocheze ancheta.

Citește și : Minskul spune că vameşii lituanieni îi bat pe migranţii care ies din Belarus

Explozia – care s-a soldat cu 214 morţi şi peste 6.500 de răniţi – a fost provocată de sute de tone de nitrat de amoniu, stocate de ani de zile într-un depozit vechi şi „fără nicio măsură de siguranţă”, după cum a recunoscut chiar guvernul.

Apropiaţii victimelor şi militanţii cer în special ridicarea imunităţii parlamentare în spatele căreia se ascund unii deputaţi şi foşti miniştri aflaţi în colimatorul justiţiei.