DISTRIBUIȚI
The New Yorker

Personalităţi de prim rang din „familia” cinematografiei dar şi numeroşi admiratori s-au reunit marţi la Cinemateca Franceză din Paris pentru a-i aduce un ultim omagiu cineastei Agnes Varda, decedată vineri la vârsta de 90 de ani, considerată o legendă a celei de-a şaptea arte şi o pionieră a Noului Val francez, informează AFP, scrie Agerpres.

Aproximativ 650 de persoane au participat la această ceremonie de adio, în prezenţa copiilor cineastei, Mathieu Demy şi Rosalie Varda Demy. Printre personalităţile din public s-au aflat actriţa şi cântăreaţa Jane Birkin, care a jucat în filmul ei „Jane B. par Agnes V.”, actriţa Sandrine Bonnaire, care a interpretat rolul principal feminin în „Sans toit ni loi”, dar şi artistul vizual JR, care a regizat alături de Agnes Varda în 2017 unul dintre ultimele ei documentare, „Visages, villages”.


Citește și : Trump refuză ajutoare suplimentare pentru Puerto Rico: Acolo este un haos, nimic nu funcţionează

„Acesta nu este un omagiu, ci o reuniune de familie în jurul unei opere cinematografice foarte bogate, care îi ajută pe oameni să gândească şi să reflecteze”, a subliniat directorul Cinematecii Franceze, Frederic Bonnaud. „Agnes Varda a fost unul dintre acei cineaşti care îşi permit totul”, care „fac cinematografie despre tot şi despre toţi, pentru toţi”.

„Familia ei cinematografică însemna Godard, Resnais, Chris Marker, Jacques Demy”, a adăugat el. Agnes Varda a fost partenera de viaţă a regizorului Jacques Demy timp de 30 de ani. „Agnes era de partea celor care experimentau şi încercau”, a mai spus directorul Cinematecii Franceze.

Punctat cu fragmente de film, omagiul adus cineastei Agnes Varda a debutat cu difuzarea unor secvenţe de câteva minute din emblematicul film „Cleo de 5 a 7” (1962), în timp ce persoanele reunite la acest eveniment au fost invitate să poarte o insignă cu un desen care o reprezenta pe celebra cineastă născută în Belgia.

Frank Riester, ministrul francez al Culturii, i-a adus un omagiu regizoarei Agnes Varda, care a primit un premiu Cesar onorific în 2001 şi un premiu Oscar onorific în 2017, salutând „o femeie excepţională şi luminoasă” şi „o santinelă a invenţiilor din cinematografie”, care „a inspirat o întreagă generaţie”.

Bulversată şi cu vocea tremurândă, actriţa Sandrine Bonnaire a rostit un discurs în care s-a adresat regizoarei Agnes Varda. „Când te-am întâlnit prima dată, eram o floare. După acel film pe care l-am făcut împreună, am devenit un copac, am prins rădăcini în această profesie”, a declarat actriţa franceză, aplaudată îndelung de persoanele prezente la eveniment.

Artistul JR a descris spectatorilor modul în care a decurs prima lui întâlnire cu Agnes Varda dar şi câteva amintiri artistice: „Era o artistă plină de viaţă. Am uitat orice diferenţă de vârstă dintre noi. Eram doi artişti care voiau să creeze ceva împreună. Era prietena mea”.

Citește și : Joe Biden se confruntă cu noi acuzații de comportament nepotrivit

Funeraliile regizoarei franco-belgiene au avut loc în debutul după-amiezei de marţi în cimitirul Montparnasse din Paris, unde artista a fost înhumată lângă mormântul regizorului Jacques Demy.

Agnes Varda, o artistă cu convingeri ferme, care a construit o operă originală, adeseori avangardistă, la graniţa dintre documentar şi ficţiune, a câştigat Leul de Aur la Veneţia în 1985 cu filmul „Sans toit ni loi”. A lăsat în urma ei o operă onirică, umanistă, radicală, dar şi fantezistă şi amuzantă.