DISTRIBUIȚI
AFP

Andrej Babis, miliardar şi ex-prim-ministru, Petr Pavel, fost general în structurile NATO, şi economista Danuse Nerudova – singura femeie din competiţie – se află în fruntea sondajelor înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale din Cehia, care se va desfăşura vineri şi sâmbătă, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Este clar în proporţie de 99% că doi dintre aceşti candidaţi se vor regăsi în turul secund’, a declarat pentru AFP Josef Mlejnek, analist de la Universitatea Carolină din Praga.


Citeşte şi: Pericolul ignorării Orientului Mijlociu – Black News

În condiţiile în care este puţin probabil că vreunul din candidaţi va obţine peste 50% din sufragii în primul tur, un tur decisiv între primii doi clasaţi va urma în zilele de 27 şi 28 ianuarie.

Potrivit sondajelor, atât Pavel, cât şi Nerudova l-ar învinge pe Babis în turul final.

Învingătorul îi va succeda lui Milos Zeman, un preşedinte cunoscut pentru modul franc de a vorbi şi pentru consumul excesiv de alcool. În mandatul său, care se încheie în martie, Zeman a exercitat o influenţă mai mare decât cea rezervată în mod obişnuit unui şef de stat ceh.

Deşi atribuţiile sale sunt în cea mai mare parte protocolare, preşedintele este cel care numeşte guvernul, desemnează guvernatorul Băncii Centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale, şi asumă funcţia de comandant şef al armatei.

Viitorul preşedinte va fi cel de-al patrulea al Republicii Cehe, după ‘divorţul de catifea’ de Slovacia în 1993.

Babis, care dispune de un uşor avans în sondaje, este al cincilea cel mai bogat om din ţară, potrivit clasamentului Forbes.

Deputatul în vârstă de 68 ani a fost investigat pentru presupusul său trecut de agent al poliţiei secrete comuniste şi pentru activităţi comerciale controversate.

Luni, un tribunal din Praga l-a achitat într-un proces de fraudă cu fonduri europene.

Babis, care vrea să fie un preşedinte ‘puternic, drept şi muncitor’, beneficiază de un sprijin stabil de 30% acordat mişcării sale populiste ANO.

Prim-ministru între 2017-2021, a pierdut şefia guvernului după victoria în alegeri a coaliţiei de centru-dreapta a actualului premier Petr Fiala.

Confruntat cu o inflaţie record şi deficite publice în creştere din cauza războiului din Ucraina, guvernul Fiala i-a susţinut atât pe Pavel, cât şi pe Nerudova.

În schimb, preşedintele Zeman, adesea în dezacord cu guvernul, l-a susţinut pe Babis.

Spre deosebire de rivalii săi, acesta şi-a limitat campania la întâlniri cu alegătorii, evitând dezbaterile electorale.

Petr Pavel, fidel trecutului său militar, şi-a axat campania pe voinţa de a ‘restabili ordinea’ în ţară şi de a oferi ‘un leadership experimentat şi calm’. Acum în vârstă de 61 ani, el a condus Comitetul militar al NATO între 2015-2018.

Danuse Nerudova, 44 ani, cea mai tânără dintre candidaţi, şi-a concentrat campania pe reţelele sociale, angajându-se ‘să lase deoparte egoul’ şi ‘să comunice cu toate grupurile de persoane’. Ea a urcat toate treptele carierei universitare, devenind rector al Universităţii Mendel din oraşul său natal, Brno.

Andrej Babis conduce în două sondaje distincte publicate de CNN Prima News şi Ipsos duminică şi luni, însă se află la foarte mică distanţă în spatele lui Pavel în alte două sondaje realizate în aceleaşi zile de televiziunea cehă şi agenţia Median.

Cei doi sunt creditaţi cu procente între 26 şi 29,5%, urmaţi de Nerudova, cu 21-25%.

‘Cred că Babis va ajunge în turul al doilea. Întrebarea este acum dacă va fi împotriva lui Pavel sau a d-nei Nerudova’, a declarat analistul Mlejnek.

Citeşte şi: 8 miliarde de oameni pun presiune pe Pământul nostru până la punctul în care va ceda (editorial) – Black News

Toţi ceilalţi candidaţi – printre care senatorii centrişti Pavel Fischer şi Marek Hilser, deputatul de extrema dreaptă Jaroslav Basta, omul de afaceri Karel Divis şi fostul rector al Universităţii Caroline, Tomas Zima – au sub 10% intenţii de vot.

Secţiile de vot se vor deschide vineri la ora 13:00 GMT şi se vor închide la ora 21:00 GMT. Procesul de votare va continua sâmbătă, între orele 07:00-13:00 GMT, rezultatele fiind aşteptate în cursul serii.