DISTRIBUIȚI
AP

Ministrul adjunct american însărcinat cu forţele terestre, Mark Esper, pe care preşedintele Donald Trump l-a desemnat marţi seara pentru a-l înlocui pe Patrick Shanahan la conducerea Ministerului Apărării SUA, este un fost militar de carieră, care a activat timp de mai mulţi ani în industria apărării, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

‘Îl cunosc pe Mark şi sunt sigur că va face o muncă fantastică!’, a afirmat preşedintele american într-o postare pe Twitter.


Citeşte şi: Trump şi-a lansat campania pentru prezidenţialele din 2020

Contrar predecesorului său care nu avea niciun fel de experienţă militară, Mark Esper (55 de ani) a luptat în Irak în timpul războiului din Golf în 1991 şi a făcut parte din celebra Divizie aeropurtată 101 a armatei americane, onorată recent cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Debarcarea aliaţilor în Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mark Esper este un apropiat al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, împreună cu care a studiat la prestigioasa academie militară West Point. Ambii au absolvit-o în 1986. De asemenea, el cunoaşte bine şi Congresul SUA, având în vedere că a consiliat de-a lungul anilor mai mulţi senatori, în special pe republicanul Chuck Hagel, devenit ulterior ministru al apărării.

Citeşte şi: Apropiaţii lui Juan Guaido sunt anchetaţi în Venezuela pentru deturnare de fonduri

Totodată, Mark Esper a fost director executiv al grupului de apărare Raytheon timp de 7 ani până în 2017, când preşedintele american l-a însărcinat să supervizeze armata terestră a SUA. De atunci, acest bărbat rezervat, căsătorit şi tată a trei copii adulţi, a explorat neobosit universităţile americane în încercarea de a recruta tineri care să fie suficient de pregătiţi pentru a servi într-o armată din ce în ce mai tehnologizată.

Noul ministru interimar al apărării urmează să-şi preia atribuţiile la 24 iunie, această schimbare a titularului la Apărare intervenind în contextul escaladării tensiunilor dintre SUA şi Iran, acuzat de Washington că a atacat două petroliere săptămâna trecută în marea Oman.