DISTRIBUIȚI
AP

Cincisprezece persoane, printre care şapte civili, au fost ucise şi alte cel puţin 40 au fost răpite în urma unui atac al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în centrul Siriei, a anunţat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP, potrivit agerpres

Peste 150 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi de la începutul lunii februarie în timp ce adunau trufe de nisip ce sunt vândute la preţul aurului, în timpul unor atacuri ale grupării Statul Islamic în deşert sau în explozii de mine, potrivit OSDO.


Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

„Cel puţin 15 persoane, şapte civili şi opt bărbaţi înarmaţi susţinători ai regimului de la Damasc, au fost găsite cu beregata tăiată”, ucise de combatanţi ai SI „în timp ce adunau trufe de nisip” în deşertul din provincia Hama (centru), a anunţat ONG-ul, care dispune de o amplă reţea de surse de informaţie în Siria.

OSDO a adăugat că alte 40 de persoane au fost răpite.

Media de stat siriene nu au informat deocamdată în legătură cu acest atac.

Gruparea SI, care începând din 2014 controlează ample teritorii în Siria, a fost înfrântă în martie 2019 în această ţară, de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de SUA şi kurzi.

Însă, din 2023, celule ale SI împrăştiate în deşert şi-au înmulţit atacurile sângeroase.

Potrivit OSDO, jihadiştii atacă în special locuitori care merg să caute trufe în zone izolate.

Într-o ţară cu o economie devastată de peste un deceniu de război şi de sancţiunile internaţionale aspre, şi unde salariul lunar mediu este de circa 18 dolari, recolta de trufe poate constitui o sursă de câştig foarte importantă. Kilogramul de trufe, care se recoltează între februarie şi aprilie, costă de la cinci şi 25 de dolari, în funcţie de mărime şi de calitate.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

 

În pofida atenţionărilor frecvente ale autorităţilor, această activitate de risc ridicat continuă.

Conflictul din Siria, declanşat de reprimarea unor manifestaţii pro-democraţie, s-a soldat până acum cu o jumătate de milion de morţi, a strămutat milioane de persoane şi a scindat ţara.