DISTRIBUIȚI
Daily Express

Cinci ţări europene mediteraneene, Cipru, Spania, Grecia, Italia şi Malta, ”în prima linie de primire” a migranţilor, au convenit sâmbătă să elaboreze ”propuneri comune” privind noul pact european pentru migraţie, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Grecia, Italia, Malta şi Spania au informat deja Comisia Europeană că un nou pact propus privind migraţia şi azilul nu împărtăşeşte în mare măsură povara imigranţilor care sosesc în Europa.


Citește și : China începe procesul celor doi spioni canadieni

”Reiterăm pledoaria noastră puternică în favoarea unui echilibru real necesar între solidaritate şi responsabilitate, deoarece, în forma sa actuală, Pactul nu asigură suficient statele membre din prima linie”, se arată într-o declaraţie comună publicată sâmbătă.

Reuniunea de la Atena are loc cu o săptămână înainte de summitul european din 25-26 martie consacrat relaţiilor UE-Turcia.

Mecanismul de retrimitere a migranţilor a fost deja discutat în contextul elaborării ”unui nou pact privind migraţia şi azilul” prezentat de Comisia Europeană, în septembrie anul trecut.

Potrivit UE, cooperarea cu ţările de origine ale migranţilor implică, de asemenea, ajutor pentru dezvoltare, investiţii, comerţ şi o mai bună organizare a căilor pentru imigraţia legală.

În urmă cu o săptămână, comisarul european Ylva Johansson, responsabil cu problemele pentru migraţie, a considerat că este ”urgent” să se elaborezecu statele membre o listă a ţărilor cu care să se înceapă negocierile pentru ”îmbunătăţirea cooperării” privind ”readmiterea” migranţilor.

Citește și : Preşedintele Germaniei îi decorează pe fondatorii BioNTech

Având în vedere faptul că unele ţări, în special state din estul UE, se opun, noul pact propune ca acestea să plătească în schimb fonduri pentru a ajuta alte ţări să primească solicitanţi de azil.

La reuniunea miniştrilor din cele cinci ţări mediteraneene care a avut loc într-un hotel din Vouliagmeni, o suburbie a Atenei, au participat de asemenea vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas şi prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.