DISTRIBUIȚI

Cinci ţări din Uniunea Europeană vor prelua migranţii care se aflau pe nava umanitară spaniolă Open Arms înainte de a fi primit permisiunea de a debarca pe insula italiană Lampedusa marţi noaptea, a anunţat miercuri Comisia Europeană, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

Spania, Franţa, Germania, Luxemburg şi Portugalia vor trimite echipe pentru înregistrarea şi intervievarea persoanelor, pentru efectuarea controalelor necesare şi finalizarea procedurilor pentru transport, ceea ce înseamnă că actuala relocare către alte state membre ale UE va dura mai mult de ”câteva zile”, a declarat Tove Ernst, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar.


Citește și: SUA vinde zeci de avioane F-16 în Taiwan

”Comisia va face tot ce poate pentru a susţine şi a ajuta în vederea asigurării faptului că procedurile sunt cât mai rapide posibil”, a adăugat Ernst.

Nava Open Arms a ancorat în apropierea insulei italiene Lampedusa, dar ministrul de interne italian Matteo Salvini a respins iniţial debarcarea migranţilor, deşi, în urma intervenţiilor guvenului său şi ale Comisiei Europene, şase state membre ale UE – Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia, România şi Spania – acceptaseră să primească migranţii aflaţi la bordul vasului umanitar.

Citește și: Trump și Maduro anunță discuții la nivel înalt între Caracas şi Washington

În ultimele zile, mai mulţi migranţi de pe navă s-au aruncat în mare pentru a ajunge înot pe insula Lampedusa. Garda de Coastă italiană i-a returnat pe unii dintre ei pe nava Open Arms. Nava militară trimisă de guvernul spaniol ar urma să ajungă în apropierea insulei Lampedusa în cursul zilei de vineri.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a lansat un apel la solidaritate către ţările membre de a fi de acord să primească migranţi aflaţi la bordul navei Ocean Viking, închiriată de ONG-ul SOS Mediterana împreună cu organizaţia ‘Medici fără Frontiere’ pentru a desfăşura în Marea Mediterană operaţiuni de salvare a migranţilor care doresc să ajungă în Europa.