DISTRIBUIȚI
Foreign nationals Vjekoslav Prebeg from Croatia, Dylan Healy from Britain, John Harding from Britain, Mathias Gustafsson from Sweden and Andrew Hill from Britain, who were captured by pro-Russian forces while allegedly fighting for Ukrainian troops during Ukraine-Russia conflict, stand inside a defendants' cage during a court hearing in Donetsk, Ukraine August 15, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Separatiştii susţinuţi de Moscova din estul Ucrainei au început luni procesul a trei britanici, un croat şi un suedez, toţi acuzaţi că au luptat alături de armata ucraineană, ceea ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Curtea Supremă” din regiunea separatistă Doneţk a deschis un proces care îi priveşte pe John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, din Regatul Unit, precum şi pe croatul Vjekoslav Prebeg şi pe suedezul Mathias Gustafsson, a informat presa rusă.


Citeşte şi: Finlanda cere INTERZICEREA turiştilor ruşi în UE, Germania se opune – Black News

Harding, Prebeg şi Gustafsson, luaţi prizonieri în zona portului ucrainean Mariupol, asediat şi bombardat săptămâni întregi de către armata rusă, riscă pedeapsa cu moartea, potrivit unei judecătoare citate de agenţia de presă TASS.

Conform agenţiei Ria-Novosti, cei trei sunt urmăriţi penal pentru tentativă de „preluare cu forţa a puterii” şi pentru „participare la un conflict armat în calitate de mercenari”.

Britanicul Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în timp ce Dylan Healy este urmărit penal pentru că „a participat la recrutarea de mercenari” pentru Ucraina.

Instanţa a indicat că procesul celor cinci inculpaţi va fi reluat abia la începutul lunii octombrie, fără a oferi vreo explicaţie cu privire la motivele acestei întârzieri. Toţi au pledat nevinovaţi, potrivit presei ruse.

Citeşte şi: Antonio Guterres l-a băgat în şedinţă pe ministrul rus al Apărării: Cei doi au vorbit despre Zaporijjea şi masacrul de la Olenivka – Black News

La începutul lunii iunie, doi luptători britanici şi un marocan au fost condamnaţi la moarte de către separatiştii pro-ruşi din Doneţk. Cei trei au contestat decizia.

Un moratoriu asupra pedepsei cu moartea este în vigoare în Rusia din 1997, dar el nu este valabil în cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei.