DISTRIBUIȚI
UE

Cinci state central şi est-europene, inclusiv Polonia şi România, solicită Comisiei Europene, într-o scrisoare, să ofere soluţii pentru ajutarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale din Ucraina, în contextul în care Guvernul de la Varşovia a semnalat destabilizarea pieţei locale, informează mediafax.

Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia i-au trimis vineri o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o soluţie pentru ajutarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale ucrainene, informează agenţia DPA, citată de site-ul Tagesschau.de.


Citește și : Putin vrea să elimine ‘dominaţia Occidentului’ în lume (presă)

Scrisoarea adresată Ursulei von der Leyen este semnată de premierii din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia. Comisia Europeană este îndemnată să ofere fonduri suplimentare pentru susţinerea fermierilor afectaţi de volumul mare de cereale ucrainene. În plus, cele cinci ţări central şi est-europene cer Uniunii Europene să colaboreze cu Programul Alimentar al Naţiunilor Unite pentru cumpărarea excesului de cereale provenind din Ucraina.

Anterior, Guvernul Poloniei a solicitat, împreună cu alte state central şi est-europene să fie create de Comisia Europeană mecanisme pentru transportul rapid al cerealelor ucrainene care tranzitează spaţiul comunitar, a declarat joi Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia. „Noi putem susţine transporturile cerealelor spre state africane, dar trebuie să urmărim atent situaţia de pe piaţa poloneză”, a afirmat Piotr Müller.

Miercuri, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut Comisiei Europene să limiteze exporturile de cereale ucrainene, argumentând că este destabilizată piaţa poloneză. „Cerem Comisiei Europene să recurgă la toate reglementările posibile – cote şi taxe vamale – pentru a limita sau a bloca intrarea de grâu ucrainean în Polonia ca destinaţie finală”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki. Premierul polonez a argumentat că cerealele transferate de Ucraina printr-un mecanism instituit de Uniunea Europeană în contextul invaziei militare ruse „destabilizează” piaţa poloneză.

Citește și : Ucraina exclude orice încetare a focului care să permită forţelor ruse să rămână în teritoriul ocupat

Fermierii polonezi organizează frecvent acţiuni de protest faţă de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte ţări, ceea ce afectează stocurile locale şi generează scăderi de preţuri. De asemenea, fermierii bulgari au organizat proteste ca reacţie la criza generată de volumul masiv de cereale ucrainene.