DISTRIBUIȚI
Independent.ie

Cinci lideri separatişti catalani au fost eliberaţi luni de la închisoare – cât să depună jurământul în Parlamentul spaniol -, în care au fost aleşi luna trecută, într-o sesiune inaugurală plasată în centrul unor măsuri de securitate maximă, relatează Reuters, potrivit news.ro .

Tribunalul Suprem spaniol a dispus săptămâna trecută ca Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sanchez şi Raul Romeva să fie autorizaţi să iasă din celulă pentru a se duce la Cortes.


Citește și : Justiția daneză a condamnat la închisoare un sirian acuzat de terorism

Cei cinci se află în detenţie provizorie, într-un proces cu privire la rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune din Catalonia, în 2017.

Ei au fost escortaţi de către poliţişti în civil până la Parlament – plasat în stare de asediu -, unde au fost primiţi cu aplauze de către aproximativ zece aleşi din partidele lor – ERC şi JxCat – şi ai mişcării separatiste basce.

”Astăzi am putut ieşi din închisoare mulţumită votului vostru. Votul vostru ne-a eliberat”, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter Oriol Junqueras.

La întoarcerea în celulă, cei cinci lideri separatişti catalani urmează să hotărască dacă cer unui membru din partidul lor să-i înlocuiască în Parlament sau dacă practică politica ”scaunului gol”, ceea ce ar putea fi important în voturile strânse în Parlament, extrem de fragmentat.

Era neclar dacă ei urmează să fie autorizaţi să asiste la alte sesiuni parlamentare.

Citește și : Turnul Eiffel EVACUAT de urgență – O persoană a încercat să escaladeze edificiul